TKO LAŽE? Jesu li 'bahati' sindikalisti odbili milijune ili mizernih 25 maraka dvije godine zaredom na plaću čistačice

TKO LAŽE? Jesu li 'bahati' sindikalisti odbili milijune ili mizernih 25 maraka dvije godine zaredom na plaću čistačice
hercegovina.info

Vlada HNŽ-a oglasila se danas priopćenjem o jučerašnjem sastanku pregovaračkih timova, gdje u naslovu i tekstu kažu da sindikat nije prihvatio ponudu pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u iznosu od novih 18 milijuna maraka. Premda naoko, nakon ovakva priopćenja djeluje da su bahati sindikalisti odbili par vreća milijuna za svoje članstvo, u praksi su ti milijuni nešto sasvim drugo.

“Vlada HNŽ je još u 9 mjesecu 2020. dostavila sindikatu ovu sramotnu ponudu koju je i jučer prezentirala i u kojoj predviđa povećanje plaće tako da čistačica dobije prve godine oko 25 KM i druge godine povećanje od 25 KM. Još tada je sindikat odbio ovakvu ponudu. Vlada ovakvom objavom iznosi laži  i tvrdi da je sindikat jučer odbio ponudu  a vješto prikriva činjenicu da niti jednu marku svoju ponudu od  9 mjeseca pa do danas nije korigirala niti povećala u takozvanim pregovorima radi čega se i dalje nastavlja generalni štrajk.

Druga stvar koju Vlada laže je da je to ponuda Vlade i svih poslodavaca, a tek jučer su uključili ostale poslodavce i napomenuli da će im svima vlada poslati ovu ponudu da se o njoj izjasne. Nije prvi put da Vlada na čelu sa premijerom Hercegom manipulira i iznosi neisrine i zamjene teza, a sve s ciljem skidanja odgovornosti za kaos u zdravstvenom sustavu za što je direktno odgovoran posebno premijer i ministri zdravstva i financija”, naveo je Vuković.

“Predstavnici poslodavaca suglasni su kako je unatoč teškom financijskom stanju, a cijeneći ulogu zdravstvenih djelatnika, potrebno iznaći načina za poboljšanje njihovog materijalnog statusa, te su na tom tragu Sindikatu ponudili povećanje plaća u sljedeće dvije godine u ukupnom iznosu od 18 milijuna KM. Budući da predstavnici Sindikata nisu prihvatili tu ponudu, nego inzistiraju na povećanju u ukupnom iznosu od 24 milijuna za dvije ili 30 milijuna KM za tri godine, Vlada će, putem resornog Ministarstva, od svih osnivača, poslodavaca i menadžmenta zdravstvenih ustanova zatražiti njihovo očitovanje o tim ponudama”, naveli su iz Vlade.