TKO LAŽE? Jesu li 'bahati' sindikalisti odbili milijune ili mizernih 25 maraka dvije godine zaredom na plaću čistačice

Prosvjedna šetnja sindikati zdravstveni djelatnici
hercegovina.info

Vlada HNŽ-a oglasila se danas priopćenjem o jučerašnjem sastanku pregovaračkih timova, gdje u naslovu i tekstu kažu da sindikat nije prihvatio ponudu pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u iznosu od novih 18 milijuna maraka. Premda naoko, nakon ovakva priopćenja djeluje da su bahati sindikalisti odbili par vreća milijuna za svoje članstvo, u praksi su ti milijuni nešto sasvim drugo.

“Vlada HNŽ je još u 9 mjesecu 2020. dostavila sindikatu ovu sramotnu ponudu koju je i jučer prezentirala i u kojoj predviđa povećanje plaće tako da čistačica dobije prve godine oko 25 KM i druge godine povećanje od 25 KM. Još tada je sindikat odbio ovakvu ponudu. Vlada ovakvom objavom iznosi laži  i tvrdi da je sindikat jučer odbio ponudu  a vješto prikriva činjenicu da niti jednu marku svoju ponudu od  9 mjeseca pa do danas nije korigirala niti povećala u takozvanim pregovorima radi čega se i dalje nastavlja generalni štrajk.

Druga stvar koju Vlada laže je da je to ponuda Vlade i svih poslodavaca, a tek jučer su uključili ostale poslodavce i napomenuli da će im svima vlada poslati ovu ponudu da se o njoj izjasne. Nije prvi put da Vlada na čelu sa premijerom Hercegom manipulira i iznosi neisrine i zamjene teza, a sve s ciljem skidanja odgovornosti za kaos u zdravstvenom sustavu za što je direktno odgovoran posebno premijer i ministri zdravstva i financija”, naveo je Vuković.

“Predstavnici poslodavaca suglasni su kako je unatoč teškom financijskom stanju, a cijeneći ulogu zdravstvenih djelatnika, potrebno iznaći načina za poboljšanje njihovog materijalnog statusa, te su na tom tragu Sindikatu ponudili povećanje plaća u sljedeće dvije godine u ukupnom iznosu od 18 milijuna KM. Budući da predstavnici Sindikata nisu prihvatili tu ponudu, nego inzistiraju na povećanju u ukupnom iznosu od 24 milijuna za dvije ili 30 milijuna KM za tri godine, Vlada će, putem resornog Ministarstva, od svih osnivača, poslodavaca i menadžmenta zdravstvenih ustanova zatražiti njihovo očitovanje o tim ponudama”, naveli su iz Vlade.