FOTO  TKO KRČI "SARAJEVO ŠUME" Kruha i igara u "bogner" jaknama

Sarajevo Šume Zahiragić Delić
Interwiew

Bio je 14. studenog prošle godine kada je zastupnik oporbe u Skupštini Sarajevske županije Haris Zahiragić (SDA) u TV prijenosu uživo za rastrošnost optužio tadašnjeg ministra gospodarstva u Vladi ŽS, danas federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Adnana Delića, piše Interwiew.

Zahiragić je istaknuo da je Delić za “Šumarijadu”, koja je početkom veljače 2023. pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva ŽS održana na Igmanu, iz proračuna izdvojio više od 4 milijuna KM. Uz put je nabavio i ski opremu za svoje stranačke prijatelje, naveo je.

Podsjećamo, od 5. do 11. veljače 2023. godine Sarajevo je bilo domaćin najveće šumarske manifestacije u svijetu “53. EFNS-Europskog natjecanja šumara u biatlonu, Sarajevo-Igman 2023.”  Okupilo se čak 740 šumara iz 21 europske zemlje.

Sport, kultura i povijest

Za ovu manifestaciju iz proračuna SŽ odobreno je čak 4,5 milijuna KM nepovratnih sredstava.  Događaj je najavljen ne samo kao sportska, nego i kao kulturno-povijesna manifestacija.

Prije održavanja događaja na konferenciji za medije tadašnji županijski ministar gospodarstva Adnan Delić je istaknuo je da je u pitanju pozitivna priča i da očekuje svjetsku medijsku pažnju identičnu onoj iz 1984. godine kada su održane 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Ova je izjava izazvala podsmijeh kod oporbe u ŽS.

Pitanja, pitanja, pitanja

"Natjecanje šumara u njegovoj organizaciji? Taj novac ste potrošili na nabavku ski opreme, na jakne ministara, drugih članova Vlade i njegovih  prijatelja. Zimske jakne koje ste nabavljali našim novcem. Mehanizaciju koju je trebalo pripremati tada infrastrukturu za Šumarijadu ste koristili od Sarajevo-šuma, a kasnije ste plaćali fakture privatnih tvrtki koje to uopće nisu radile", naveo je Zahiragić.

I prije toga postavljana su pitanja vlastima u ŽS. Posebno tadašnjem ministru koji je vodio Ministarstvo gospodarstva Adnanu Deliću.

Pa su i mediji počeli propitivati – koliko će koštati ova manifestacija, koliko će porezni obveznici ŽS izdvojiti za organizaciju, tko je organizator, odakle će se naknuti milijuni.

Tog 8. veljače Ministarstvo gospodartsva službeno je objavilo vijest o defileu, pa otvorenju 53. Europskog natjecanja šumara u nordijskim ski disciplinama – EFNS.

A na pitanja koja su se nametala i u skupštinskim klupama i u  javnosti kratko je odgovorio da nema saznanja o održavanju „Šumarijade“, kako je ovu manifestaciju nazvala oporba, na Igmanu.

Ako me sjećanje ne vara

Također je negirao izdvajanje bilo kakvih proračunskih sredstava za ovaj događaj iako se 15-ak dana ranije pojavio na press konferenciji na kojoj je i sam najavio sporni događaj kao i na samom otvaranju manifestacije.

Gotovo iste odgovore nakon upornih pitanja dobili su i novinari.

"Što se tiče Vašeg pitanja, ne znam da je ikakva „Šumarijada“ održana na Igmanu. Ako me sjećanje ne vara, posljednja „Šumarijada“ održana je ove godine na Vlašiću, ona prije nje u Tomislavgradu, a ona prije nje u Bosanskoj Kurpi i sa sigurnošću tvrdim da Ministarstvo gospodarstva ŽS u mandatu ministra Delića nije ni jednu od njih podržalo jer nas nitko nije ni tražio takvo što, a ovo je ujedno odgovor na neko od vaših sljedećih pitanja. Dakle, s obzirom na to da nismo bili pokrovitelji, niti dijelom organizacije", navedeno je u odgovorima iz Ministarstva.

I tu je zapravo za ministra riješen cijeli problem. 

I on, ali i oni koji su ostali nakon njega raditi u Ministarstvu gospodarstva ŽS.

Nije „Šumarijada“, ali jeste značajan projekt

"Ministarstvo gospodarstva ŽS nema saznanja o održavanju „Šumarijade“ na Igmanu, te ne posjeduje informaciju o organizaciji i financiranju iste. Poznato nam je da je na Igmanu u 2023. godini jedino održano 53.  Europsko šumarsko prvenstvo u nordijskim ski disciplinama koje je aktom Vlade ŽS iz 2019. godine, proglašeno projektom od javnog značaja za ŽS", naveli su.

Kako god se zvalo to natjecanje, bitno je jesu li potrošeni novci. Ili još bitnije – je li stvarno nešto otišlo i za nabavke privatnih stvari. Poput tih jakni o kojima je govorio Zahiragić.

On odjednom nije bio raspoložen odgovoriti na pitanja.

Je li dobio odgovore i jesu li njegovi navodi o kupovini skijaške opreme za neke članove Vlade ŽS uistinu istiniti, nije odgovorio.

No, bez obzira na to, ostaje činjenica da je Ministarstvo gospodarstva ŽS kao generalni pokrovitelj, financirao kompletne troškove natjecanja dok su organizatori sarajevskog EFNS-a bili županijsko poduzeće “Sarajevo – šume” i Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH.

Prvo Bašić, pa Delić

Europsko šumarsko prvenstvo u nordijskim ski disciplinama, inače je nakon odluke u Italiji, po drugi put održano na Igmanu, što je doprinijela uspješna organizacija 38. EFNS-a koji se održao 2006. godine, također u Sarajevu.

Manifestacija je, Odlukom Vlade kantona Sarajevo, objavljenom u Službenim novinama od 25.04.2019.godine, proglašena događajem od javnog značaja za Kanton Sarajevo, a potpisao je tadašnji ministar, Delićev stranačko kolega Haris Bašić.

Skupe jakne Zahiragiću su zapravo bile samo izgovor da se skrene pitanje s katastrofalnog stanja u poduzeću „Sarajevo- šume“ kojom su godinama vladali kadrovi SDA.

Između ostaloga kao što se u studenom prošle godine pred zastupnicima  ŽS našlo i izvješće o poslovanju tog poduzeća za 2021. godinu.

Nekoliko mjeseci ranije na prijedlog Naroda i pravde (NIP) imenovan je novi direktor Samir Omerović. Tadašnji predsjednik Skupštine ŽS Elvedin Okerić je rekao da analizom dokumentacije u ovom poduzeću, postoje ozbiljne indicije za kriminal i korupciju, te da je sve prijavljeno Uredu za borbu protiv korupcije.

Nezakonito primio 18 radnika

Prethodni SDA direktor Adnan Proha, neposredno prije smjene nezakonito je primio 18 novih uposlenika, a o čemu su se također oglašavali i iz Ureda za borbu protiv korupcije ŽS.

No, ni od aktualnih rukovoditelja „Sarajevo šuma“ nema odgovora na pitanja o financijskoj isplativosti manifestacije koju organizira poduzeće koje grca u dugovima.

Grcaju u dugovima

Sadašnja uprava KJP zatekla je dug od 3 milijuna KM. Samo u 2020.godini Sarajevo-šume su poslovale s gubitkom od 2,4 milijuna KM.

Poduzeća u ovoj gospodarskoj grani žive od sječa šuma i takozvanog etata koji se odnosi za razdoblje od 10 godina i na osnovu kojeg se prave srednjoročni planovi koji osiguravaju proizvodnju jer neiskorištavanje etata, automatski znači gubitak. U konkretnom slučaju, neispunjavanje etata recimo za samo dvije godine  je proizvodnja duga od 13 mliijuna KM, a njegova realizacija je dobitak od 20 milijuna KM i upravo zbog toga za ovo poduzeće važan je dugoročni plan za koji ne znamo postoji li. Ovo se može dogoditi samo u BiH koja je prebogata šumom koju, nažalost, umjesto stručnog i planskog eksploatiranja, krče i kradu privatnici i u bescjenje po svijetu prodaju ovo blago.

U međuvremenu, Federalno udruženje inženjera i tehničara šumarstva, uputilo je poziv za uplatu kotizacije za sudjelovanje na 54. EFNS koja se održalo od 21. do 27. siječnja 2024. godine u mjestu Les Contamines-Montjoie u Republici Francuskoj.

Nemam ovlaštenja

Zanimljivo je da su upravo oni uz „Sarajevo-šume“, 7. veljače na Igmanu, raspolagali s 4,5 milijuna KM o čijem utrošku nisu htjeli razgovarati. U odgovoru Udruženja, predsjednik organizacijskog odbora manifestacije na Igmanu Azer Jamaković, odgovorio je:

Zanimljivo je da se ovo Udruženje poziva na Ministarstvo i nadležne u ovom slučaju. Ne i onda kada se govori o nezakonitoj sječi šuma uz neposrednu blizinu skijaških staza koju su županijske vlasti bile dužne zaustaviti.

Ni na uporno inzistiranje, pozivanje na Zakon o slobodi informacija, odgovora nema.

Iz Ministarstva su stigle tek kopije odluka iz “Službenih novina” u kojima su potpisnici prethodni premijeri Vlade ŽS Edin Forto i Mario Nenadić, a koje se odnose na ono što je javnosti dostupno.

Uz ove kopije, stigao je i Elaborat projekta vezan za organizaciju i održavanje, te financiranje manifestacije održane u veljači 2023.godine.

Elaborat ne sadrži datum izrade.

Također, nije položen račun ni zastupnicima niti građanima.

Naši milijuni i sumnja jesu li i kako potrošeni ostaju moneta za političko potkusurivanje. S jedne strane SDA koja je „Sarajevo šume“ dovela u dubiozu. S druge aktualne vlasti u županiji koja ne voli da joj se postavljaju pitanja.

Sarajevo Šume Zahiragić Delić