TKO JE UHIĆENI MINISTAR LUČIĆ Novac za Rome proslijedio svom savjetniku, u koroni lumpovao, a slab je i na skupe automobile

Miloš Lučić ministar BiH

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitila je ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića.  

"Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta proračunskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe", navode u Tužiteljstvu BiH. 

Prema navodima, ministar Lučić zloupotrebljavao je sredstva namijenjena za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zlouporabe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

Miloš Lučić na čelo ministarstva došao je u proljeće 2020. godine. Od tada, Žurnal je upozoravao na načine poslovanja Ministarstva za ljudska prava, pisali su kako je ministar formirao svoj ured i odabrao bliske suradnike, kako je trošio sredstva na reprezentaciju u vrijeme pandemije.

Zlouporabu sredstava ministar Lučić kasnije je nastavio tako što je novac namijenjen za obrazovanje Roma dodijelio stranačkom kolegi Marku Kubatliji (DNS) i njegovoj udruzi 'Kosmopolit'. Novinari Žurnala obišli su udruženje prijavljeno na kućnoj adresi i uvjerili se da tu zapravo nema nikakvih aktivnosti koje se odnose na obrazovanje. A novac je ministar Lučić uzeo od – Roma. 

Ministar Miloš Lučić je novac za obrazovanje Roma dao svom savjetniku i stranačkom kolegi

Omladinska organizacija Kosmopolit s Pala nalazi se u naselju Briježđa na Palama. Točnije, registrirana je u obiteljskoj kući Marka Kubatlije, člana Demokratskog narodnog saveza RS. Ni to im nije bilo dovoljno, nego su naknadno Marka Kubatliju, prema navodima iz biografije, imenovali za savjetnika Miloša Lučića! Raspoređujući grantove za 2020. godinu Ministarstvo za ljudska prava Kosmopolitu daje dva granta: jedan za rad s iseljeništvom, a drugi za obrazovanje Roma! Kosmopolit se, barem prema dostupnim podacima, nikada nije bavio rješavanjem problema Roma. 

Marko Kubatlija ranije je smijenjen s pozicije direktora područne Porezne uprave u Istočnom Sarajevu. Na nedavnim izborima bio je nositelj liste DNS-a za Narodnu skupštinu RS-a. Ove godine, u Kubatlijinoj biografiji pojavljuje se informacija da je savjetnik ministra za ljudska prava Miloša Lučića!

Za šefa ureda tada je postavio višestruko kompromitiranog Mlađena Božovića, nekadašnjeg direktora Fonda za povratak. Općinski sud u Sarajevu prošlog tjedna proglasio je krivim Mlađena Božovića zbog nasilničkog ponašanja nad uposlenicom Fonda Irinom Lovrić. Pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini novo kazneno djelo.
U Ministarstvo za ljudska prava kao ministrov savjetnik zaposlen je bivši član Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj Dejan Šantić. Šantić je bio predsjednik općinskog odbora stranke.
Za drugog člana ministrovog ureda imenovan je Mrđan Čolović, DNS-ovac sa Sokoca i sin biznismena, ugostitelja i političara sa Sokoca Zorana Čolovića Čavke. Zoran Čolović u svibnju 2019. postao je predsjednik OO DNS-a Sokolac. I njegov sin Mrđan član je DNS-a i tada uposlenik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. 

Majstor za pivo, Konoba kod Mačka, Restoran Toplik, Debela Berta, Motel Konak Trebinje, Bar Sunce, Restoran Rumeni, Restoran Staza Jahorina, Ribarska priča, Rafting klub Drina-Tara, Rajska vrata Jahorina, Kulin dvor, Sunnyland, Karting klub, Služba za zajedničke poslove institucija BiH… - za nepunih sedam mjeseci mandata državnog ministra Miloša Lučića na račun reprezentacije Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice potrošilo je blizu 40 tisuća KM. Nije nevažan ni kontekst: razdoblje nastanka računa je vrijeme pandemije, u kojem je dobar dio bh. građana iskusio tešku oskudicu, te bio zatvoren tjednima zbog epidemioloških mjera.

Osim sredstava za reprezentaciju, u Ministarstvu nisu žalili novac ni za nabavku luksuznih automobila