FOTO  TKO JE TU PATRIOT? Ustavni sud tvrdi da Republika Srpska izvršava odluke, a Parlament BiH i Federacija ne

TKO JE TU PATRIOT? Ustavni sud tvrdi da Republika Srpska izvršava odluke, a Parlament BiH i Federacija ne
Hercegovina.info

Tudor Pantiru, potpredsjednik Suda i međunarodni sudac, koji završava angažman u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kazao je u petak u Mostaru kako ustavni sud donosi odluke neovisno, iako je pritisak koji dolazi izvana veliki.

"Ustavni sud je jedna od najbitnijih institucija BiH koja ima zadatak da podržava i brani Ustav BiH. Po mom mišljenju radi se o neovisnoj ustanovi koja donosi odluke neovisno, iako je pritisak koji dolazi izvana veliki. Radi se o jednoj od najkompleksnijih aktivnosti s kojom se suočava ovaj sud upravo zbog kompleksne organizacije same države", ocijenio je Pantiru, a prenosi Fena.

Kako je dodao, taj sud se suočava vjerovatno s najkompleksnijim zadatkom ako pogledamo i ostale ustavne sudove čak i u cijelom svijetu, upravo zbog strukture same Bosne i Hercegovine.

"Mi s tim živimo i s tim radimo", kazao je predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić ogovarajući na pitanje novinara o mogućim političkim, odnosno pritiscima s vana.

"Izravnih pritisaka na mene, a i na kolege, barem nisu rekli, nema, ili ako ima oni nisu takve naravi da bi utjecali na naš rad i na našu samostalnost u smislu odlučivanja", dodao je. 

Ponovio je kako Ustavni sud ima svoju nadležnost koja je utemeljena Ustavom čega se, kako kaže, drže i po tome rade.  

"Naše odluke su konačne i obvezujuće prema Ustavu i ono što mi inzistiramo, inzistiramo na izvršenju naših odluka, neovisno od toga što tko komentira", naglasio je Tadić.

Kad je u pitanju apstraktna nadležnost, dakle ocjena ustavnosti, Tadić je kazao kako imaju sedam, uvjetno, osam neizvršenih odluka. Najveći broj tih odluka nije izvršila Parlamentarna skupština BiH, a tri nije izvršila FBiH.

U odnosu na RS, imamo zanimljivu situaciju, naglasio je Tadić, "dolaze negativni komentari, ali izvrše odluke".

"Istini za volju, kad kažem izvrše odluke, nisu izvršili odluku koja se odnosi na Dan republike, gdje smo utvrdili povredu. Nisu donijeli novi zakon, ali je taj stari zakon stavljen van snage", kazao je Tadić.