TKO JE MINKA KREHO Izabrana nova V.D. predsjednika Suda BiH

Minka Kreho

Sutkinja Minka Kreho imenovana je za vršiteljicu dužnosti predsjednika Suda BiH, potvrđeno je Raportu. Ovo je odlučio VSTV.

Ona će tako privremeno naslijediti suspendiranog Ranka Debevca koji čeka odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora nakon što je uhićen zajedno sa bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

Njih dvojica se sumnjiče za nelegalno prisluškivanje.

Sinoć je Debevcu i Mehmedagiću održano ročište na kojem je tužiteljica Bojana Jolović otkrila detalje ove afere. Ona je navele da su Debevec i Mehmedagić prisluškivali dva broja Suda BiH i brojeve istražitelja u Tužiteljstvu BiH kako bi imali uvidu u predmete koji se njih tiču.

Ovo je njena biografija:

Minka Kreho je rođena 1960. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, kao i Pravni fakultet, na kojem je diplomirala 1987. godine. Pripravnički staž je završila na Republičkom sudu za prekršaje RBiH u Sarajevu, nakon čega je položila ispit za suca za prekršaje i potom se zaposlila na Općinskom sudu za prekršaje Općine Centar Sarajevo kao stručni suradnik, a 1991. godine u istom sudu, imenovana je za suca za prekršaje gdje je radila sve do 1995. godine. 1993. godine položila je pravosudni ispit, a 1995. godine je izabrana za sutkinju Općinskog suda Sarajevo, na kojem je radila do 2003. godine kada je izabrana za sutkinju Županijskog suda Sarajevo. 18.01.2007. godine imenovana je za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine.