TKO JE IVICA ČULJAK? Bježao 11 godina i često boravio u Mostaru, u rodnom mu selu policija intervenirala 500 puta

Ivica Čuljak

Ivica Čuljak je, nakon skoro 11 godina skrivanja, početkom svibnja sproveden u Zenicu na izdržavanje petogodišnje kazne zatvora.

Njega je 2013. godine, s 33 kg skanka, uhvatila patrola PP Nevesinje u zasjedi na magistralnoj cesti Gacko- Nevesinje, piše Avaz

Prijetio policajcima

Prema tvrdnjama upućenih, tadašnji načelnik UKP Siniša Kostrešević je naredio da akcija bude tajna i za pojedine visoke policijske službenike za koje je postojala sumnja da su u kontaktu s Čuljkom.

Presudom Okružnog suda u Trebinju 2013. godine Ivica je osuđen na pet godina zatvora. Revloltiran, zaprijetio je da će se osvetiti policajcima koji su sudjelovali u akciji.

Slučajno ili ne, tek šest policajaca iz PP Nevesinje i CJB Trebinje koji su intervenirali u Sopiljima ili sudjelovali u akciji u kojoj je Ivica Čuljak uhićen s velikom količinom droge, na ovaj ili onaj način degradirano, razmješteno ili smijenjeno.

U veljači 2015. godine je Okružni sud u Trebinju uputio osuđenog da se javi na izdržavanje kazne u KPZ Foča.

Ispostavilo se da je osuđenik nedostupan organima jer se 15-ak dana nakon presude, 15. prosinca 2013. Ivica Čuljak odjavio iz Nevesinja i prijavio prebivalište u Mostaru što je nezakonito, ali za to nitko nije odgovarao.

Nenadležnim su se potom proglasili i sud u Trebinju i sud u Mostaru, a Ivica je uživao 11 godina u slobodi, uglavnom u Hrvatskoj, u Splitu i Zagrebu, tvrde upućeni u slučaj.

Često boravio u Mostaru

Prema neslužbenim saznanjima, često je boravio u Mostaru, a ovaj put je uhićen kada je pokušao prijeći granicu.

"Sigurno je da iz određenih razloga nije bilo raspoloženja da se on locira i liši slobode i da je iz istih razloga toleriran njegov komotan prelazak preko granice", rekao je izvor upućen u slučaj. No, on nije mogao kazati što se to sada promijenilo pa je Čuljak na granici uhićen.

Čuljci su, da podsjetimo, jedina hrvatska obitelj koja se nakon rata vratila na svoj posjed u selo Sopilja u Nevesinju. Nakon kratkog razdoblja života u slozi sa susjedima uslijedili su problemi oko puta i imovinskih odnosa.

U analima će ostati zabilježeno da je u tom selu policija intervenirala preko 500 puta, a problemi postoje i dalje.

Mještani su optuživali Ivicu, a posebno njegovog brata Luku Čuljka za nasilništvo, samovolju, neovlašteno uzurpiranje puta, dok su Čuljci to tumačili kao pritisak na njih da se odsele.