TKO ČEKA DOČEKA I NAČEKA SE Premijer najavio ugovor sa zdravstvom za najviše 10 dana

Zdravstveni djelatnici
hercegovina.info

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenko Herceg potvrdio je za Fenu da je došlo do ključnog pomaka u odnosima između Pregovaračkog tima Vlade HNŽ-a i svih poslodavaca u županijskom zdravstvenom sustavu i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.

Kazao je da su na korak do konačnog dogovora i da očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora s neliječničkim osobljem u zdravstvenom sustavu HNŽ-a unutar najviše deset dana.

"Cijelo ovo vrijeme nismo odustajali od pokušaja da se iznađe najbolje moguće, obostrano prihvatljivo, ali racionalno i financijski održivo rješenje. Uloženi su iznimni napori cijelog pregovaračkog tima, zajedno sa mnom i resornim ministrima dr. Goranom Opsenicom i  Adnanom Faladžićem. Obavljeni su dodatni razgovori i mogu kazati kako su konačno približeni stavovi te nam predstoji i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora s reprezentativnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar",  kazao je Herceg za Fenu.

Istaknuo je kako u ovom trenutku ne može govoriti o pojedinostima posljednjih razgovora, ali da će javnost biti upoznata s finalnim dogovorom čim za to budu stečeni uvjeti.

"Očekujem skoro okončanje štrajka, na radost svih žitelja naše županije. Ne smijemo gubiti iz vida složenost u kojoj ova županija funkcionira, osobito na razini financijskih opterećenja koja imamo. Sve te specifičnosti treba uskladiti i naći rješenje, još u ovako osjetljivom vremenu pandemije i osjetno umanjenog punjenja Proračuna. Samo podatak da u ovoj županiji imamo tri bolnice i dvanaest domova zdravlja i da ovdje radi gotovo 4200 zaposlenih u zdravstvu (svaki četvrti zdravstveni djelatnik u FBiH) dovoljno svjedoči o kompleksnosti izazova s kojim smo suočeni.

Međutim, gledajući zadnju ponudu koju smo poslali sindikatu, možemo očekivati skoro potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plaća neliječničkom osoblju kroz dvije godine, u ukupnom iznosu od 18 milijuna KM, odnosno povećane osobnih dohodaka u rasponu od 27 do 40 posto. Time će se njihova primanja, gledajući na njihovih kolege u drugim županijama, naći u samom vrhu Federacije BiH", kazao je Herceg.

Stavljanjem potpisa na kolektivni ugovor, napominje, normalizirat će se stanje u zdravstvenom sustavu "čime ćemo našim sugrađanima osigurati nesmetano korištenje usluga zdravstvene zaštite što, unatoč svemu, nije smjelo ni biti dovedeno u pitanje, ali to nije bilo do Vlade".