Tjedan kada će djeca biti upoznata o opasnostima od mina

Mine
Hercegovina.info

U poslijeratnom razdoblju od minsko - eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, stradalo je 1.770 osoba, od kojih 620 smrtno. Od ovog broja 252 je ukupno stradale djece.

U cilju podizanja svijesti o opasnosti od mina, Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini u suradnji sa partnerskim organizacijama, provodi program Upozoravanja na opasnost od mina u Bosni I Hercegovini.

Ove aktivnosti uključuju edukaciju, informiranje putem medija ili direktni kontakt sa rizičnim ciljnim grupama. Posebna pažnja je posvećena edukaciji djece kroz izvannastavne aktivnosti, ali i kroz predavanja u školama koje se nalaze u minski ugroženim općinama/gradovima.

Ovakav vid edukacije za djecu je vrlo značajan, jer većina djece školske dobi nikada nisu vidjeli i ne znaju kako izgledaju mine, te će na ovaj način naučiti da su mine opasne, da se ne smiju dirati, dok će istovremeno usvojiti ispravan način reagiranja u opasnim situacijama.

Od početka pandemije koronavirusom, direktna edukacija za djecu je bila dosta otežana, tako da su i djeca ostala uskraćena za poruke koje život znače.

Kao odgovor na ovu situaciju, a povodom 4. travnja Međunarodnog dana borbe protiv mina, u tjednu od 4. do 8. travnja, u suradnji sa Federalnim i RS ministarstvima obrazovanja i znanosti i nadležnim pedagoškim zavodima, kroz sate odjeljenske zajednice bit će realiziran sat upozoravanja na opasnost od mina, u svim osnovnim školama u našoj zemlji, namijenjen učenicima šestog razreda.

Edukativni materijal koji će koristiti nastavnici za potrebe ovog sata, je urađen prema Priručniku za nastavnike osnovnih i srednjih škola 'Upozoravanje na mine i druga ubojita sredstva' i odobren od strane Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i županijskih ministarstava.