TISUĆE IZBJEGLICA VRAĆAJU SE U UKRAJINU Provjerili smo kakva je situacija s onima iz BiH

Ukrajina izbjeglice vlak
Shutterstock

Tisuće ukrajinskih izbjeglica koje su napustile zemlju od početka ruske invazije, vraćaju se u domovinu. Tako je ukrajinska granična policija je objavila da je samo protekle nedjelje više od 22.000 Ukrajinaca prešlo granicu i vratilo se u zemlju. Istog dana iz zemlje su otišle 33.000 ljudi.

Kada su u pitanju ukrajinski državljani u BiH zemlju je u protekla četiri dana napustilo njih 212. 

"Od 4. travnja do 8. travnja 2022. godine, evidentirano ukupno 624 državljana Ukrajine, od toga ih je na ulazu u BiH evidentirano 412, a na izlazu iz BIH je evidentirano 212 državljana Ukrajine", rekla je za Hercegovina.info glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Ona je dodala kako je od 17. ožujka do 4. travnja 2022. godine, evidentirano je ukupno 2831  državljana Ukrajine, od toga 1452 osobe na ulazu i 1379 osoba na izlazu iz BiH.

Jedan autobus sinoć je napustio Međugorje. Za razliku od nekih prošlih odlazaka, kada im je odredište bilo Poljska ili Hrvatska, ovaj autobus krenuo je za Ukrajinu.

"Autobus s 55 ukrajinskih izbjeglica sinoć smo ispratili na odlasku. Oni se vraćaju u domovinu. To su uglavnom osobe sa zapada Ukrajine i tamo je nešto mirnija situacija, iako u ratu nije nigdje posve sigurno. Mi smo im opremili za put s namirnicama i ostalim potrepštinama", kaže nam tajnik Crvenog križa Čitluk Andrija Stojić.

Stojić kaže kako će uskoro biti još odlazaka.

"Neki BiH moraju napustiti 21. travnja budući da im tog datuma istječe boravak. Radi se o 30-ak osoba", dodaje.

Ukrajina izbjeglice vlak

Kada je u pitanju broj ukrajinskih izbjeglica u Međugorju Stojić kaže:

"Prema našoj evidenciji trenutno se u Međugorju nalazi 148 ukrajinskih izbjeglica. Ta brojka je ona koju mi evidentiramo prema našim formularima. Oni koji se nama prijave mi ih smatramo izbjeglim osobama i tretiramo ih sukladno našem pozivu i našim zadaćama. Naravno, postoje i oni koji dođu ovdje budu tri ili pet dana, a da se nama ne prijavljuju. Oni dođu u svojstvu turista, pa kada nađu neki smještaj negdje drugo tamo i odu. U posljednje vrijeme nitko nije zatražio azil", rekao je Stojić za Hercegovina.info.

Podsjetimo, muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je napustiti zemlju kako bi se mogli boriti protiv ruske invazije. Iz Ukrajine je od početka invazije otišlo više od 4 milijuna ljudi.u slučaju potrebe.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.