Tihić: Nabavka kanadera je pred Vijećem ministara

Vlada Federacije je inicirala putem Vijeća ministara BiH da se ta studija napravi, a Vijeće ministara je formiralo radnu grupu da u roku od 60 dana predloži rješenje'', izjavio je u intervjuu za Oslobođenje direktor Federalne uprave civilne zaštite FBiH Alija Tihić.

Tih 60 dana ističe 15. kolovoza, pa ćemo vidjeti. Vlada FBiH je predložila šest mini aviona i jedan helikopter za prijevoz vatrogasaca, ali i druge namjene poput uništavanja komaraca, zaprašivanje...

On je kapaciteta takvog da se može spustiti i na školski aerodrom, diže vodu na 1.100 metara. Takvih malih aerodroma imamo na sve strane, to nije problem. Imamo i dovoljno vode, od Bilećkog jezera do Modraca, a jedan avion košta 4,1 mlijun dolara'', kazao je Tihić.

Dodao je da avion koji se samo spušta na tvrdu podlogu i uzima vodu iz hidranta je 2,9 milijuna dolara.

''Procijenili smo da imamo toliko novca u FBiH, da možemo kupiti dva aviona sa većim performansama i jedan manji. Nudimo Vijeću ministara da se dogovori sa Vladom RS-a, kako bismo udružili sredstva, da kupimo tih šest aviona.

Pošto imamo 16,5 milijuna KM u proračunu za ovu godinu u FBiH, sve se može nabaviti. No, problem je što uz taj avion morate imati infrastrukturu. Vlada RS-a je prije kazala da će sama kupiti dva aviona.

Nije problem kupiti avione. Morate imati pilote koji će biti posebno obučeni za kanadere. Znači moraju imati posebnu obuku za pilote i njihove pomoćnike, za mehaničare, morate imati mjesto gdje ćete držati te avione u ovakvoj sezoni'', kazao je Tihić.

Svaki avion mora imati četiri-pet ljudi, obučenih za taj posao.

Po njegovim riječima taj posao bi jedino mogle preuzeti na sebe Oružane snage BiH.

''Predvidjeli smo i to, ako ne bude rješenja za državu, da ćemo nabaviti kao FBiH tri aviona, koja će preuzeti OSBiH. Svi koji nude takvu vrstu aviona, sve je u cijeni nabavke, formirali bi stožer u BiH i godinu pratili što naši rade, kako rukuju letjelicama, uz 25 posto rezervnih dijelova koji se po vremenu rada moraju mijenjati'', naveo je direktor Tihić.

Također je istaknuo da se mora završiti organizacija i provesti Zakon o zaštiti od požara, koji je donesen prije tri godine, sa implementacijom u roku od 12 mjeseci.

''Ona teško ide, svako će reći da nema novca, a po zakonu je dužan da ga izdvoji. Zbog toga ide ova izmjena zakona, koju je već usvojio Predstavnički dom PFBiH, u kojem se ne daje na dobru volju općini hoće li izdvojiti nešto za zaštitu od požara, već je to 0,5 posto proračuna.

Nije problem angažman iz druge općine ili županije, ali uvijek se svodi na to tko će to platiti, a svi imaju svoja sredstva i posebne naknade'', zaključio je Tihić.

Fena