THOMPSON SMIJE VIKATI 'ZA DOM SPREMNI' Visoki prekršajni sud donio odluku koja je obvezujuća za sve suce tog suda

THOMPSON SMIJE VIKATI 'ZA DOM SPREMNI' Visoki prekršajni sud donio odluku koja je obvezujuća za sve suce tog suda
Screanshot/YouTube

Poklič "za dom spremni" na početku Thompsonove pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj - odlučila je danas velika većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda.

Na nju su bili pozvani suci svih odjela toga suda, a odazvalo ih se, kako neslužbeno doznajemo, devetnaest. Od devetnaest prisutnih sudca, čak četrnaest ih je glasalo za stav da je taj poklič na početku Thompsonove pjesme dopušten, četvero je zauzelo stajalište da je javna upotreba toga pokliča uvijek i u svim okolnostima pa i u Thompsonovom slučaju protuzakonita i predstavlja prekršaj dok je jedan sudac ostao suzdržan.

Time je više od dvoje trećine sudaca Visokog prekršajnog suda potvrdilo kontroverznu presudu koju je u studenom prošle godine donijelo vijeće toga suda kojim predsjedava Anđa Ćorluka, a članice su mu Ivana Mašić i Mirjana Margetić.

Temeljem te presude koju je danas podržala velika većina sudaca Visokog prekršajnog suda Marko Perković Thomson će poklič "za dom spremni" i dalje moći neometano izvikivati na koncertima u Hrvatskoj.

Podsjetimo, presuda u slučaju Thompson suprotna je nizu pravomoćnih presuda koje je od 2015. do studenog prošle godine donio Visoki prekršajni sud u kojima su odreda prekršajno kažnjavani oni koji su javno izvikivali ili isticali taj poklič.

U lipnju prošle godine Visoki je prekršajni sud novčano kaznio makarskog pjevača Maria Rosu, upravo za izvikivanje pokliča "za dom spremni" na početku izvođenja Bojne Čavoglave na koncertu u Makarskoj.

Ustavni je sud u više odluka zauzeo stav da je riječ o pozdravu suportan temeljnim načelima Ustava.