TEŠKA SRCA, AL' MIRNE DUŠE 2400 zdravstvenih djelatnika stupa u generalni štrajk

Zdravstveni djelatnici vuković
hercegovina.info

Kako su i najavili sindikalisti, zdravstveni djelatnici u HNŽ-u stupaju u generalni štrajk. Isto je pred vladom HNŽ-a obznanio i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a. 

"Nažalost, nakon godinu i pol dana pokušaja da Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat SKB-a potpišu kolektivni ugovor s Vladom HNŽ-a, uz svu našu dobru volju, u tome nismo uspjeli. Mi danas teška srca donosimo odluku da 2400 naših članova stupa u generalni štrajk u HNŽ-u, dana 10.12.2020", istaknuo je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Dalibor Vuković. 

Generalni štrajk, istaknuo je, počinje u 8 sati ujutro, a trajati će do ispunjenja zahtjeva sindikta zdravstvenih radnika. “Do ovoga trenutka nismo dobili adekvatan odgovor ni od predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega, ni od ministra zdravstva Gorana Opsenice, koji je do ovoga trenutka i do beskonačnosti činio sve da se postupak pregovaranja i mirenja odugovlače, a što je izazvalo ovoliki bijes zdravstvenih djelatnika”, dopunio se Vuković. Istaknuo je da imaju podršku i kolega iz Federacije, budući da je Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji donio odluku o štrajku solidarnosti s kolegama u HNŽ-u.

"Štrajk solidarnosti će se održati na dan održavanja našeg generalnog štrajka u vremenskom trajanju od 30 minuta gdje će zdravstveni radnici širom Federacije polusatnim štrajkom solidarnosti dati nesebičnu podršku svojim kolegama u HNŽ-u", pojasnio je Vuković.

Pozivam je sve članove da se dostojanstveno ponašaju tijekom generalnog štrajka.

"Pozivam sve građane Mostara da nam daju generalnu podršku. Nijedan životno ugroženi pacijent neće ostati bez zdravstvene zaštite. Poručujem resornom ministru i Vladi HNŽ-a da će biti maksimalno odgoovrni za bilo koju posljedicu koju izazove ovaj generalni štrajk, ako se nešto nepredviđeno dogodi tijekom njegova provođenja", ustvrdio je Vuković. Poručio je Vladi i ministru da još imaju vremena da dostave svoju verziju kolektivnog ugovora, što do sada nisu učinili.

Predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ivica Anić kazao je da smetnji po najugroženije neće biti, pa ni one u COVID bolnici.

"COVID bolnica će raditi bez prekida, kao što je rekao i kolega Dalibor. Svi hitni slučajevi i hospitalizirani na odjelima će imati potpunu liječničku i zdravstvenu skrb, tako da oni neće biti ugroženi. Problem će biti drugi pacijenti, jer ambulante neće raditi, i naši zdravstveni djelatnici neće biti tu za njih, tako da se bojimo da će nastati zaista veliki kolaps, pogotovo u ovom vremenu kada je pandemija uznapredovala. Bojim se da nam slijedi neviđen kolaps", pojasnio je Anić. Istaknuo je da odluka o generalnom štrajku nema nikakve veze s predstojećim izborima, odnosno da bi se štrajk dogodio i prije pola godine, nego se željela ispoštovati procedura. 

Zanimljivo je da zdravstveni djelatnici nikad ujedinjenije traže svoja prava, te su se Aniću i Vukoviću pridružili i predstavnici drugih zdravstvenih ustanova u HNŽ, poput Doma zdravlja Stari grad, RMC-a, Opće bolnice Konjic. Ispred RMC-a prisutnima se obratio Nermin Tanović, kazavši da su i u toj ustanovi zdravstveni djelatnici razočarani ignorantskim odnosom Vlade HNŽ-a.