TERORIST-POKAJNIK Snajperist 'Al Nusre' Adnan Ćatić nagodio se s Tužiteljstvom i dobio tri godine zatvora

adnan ćatić
BIRN

Presuda je izrečena nakon što je prihvaćen sporazum o priznaju krivnje koji su Ćatić i njegov branitelj sklopili s Državnim tužiteljstvom.

Ćatić je proglašen krivim jer je 1. srpnja 2013. sa aerodroma u Sarajevu napustio BiH i otišao u Tursku, a zatim ilegalno prešao na teritorij Sirije, gdje se priključio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra“, u kojoj je prošao vojne obuke te postao snajperist ove terorističke skupine i sudjelovao u borbama protiv legalne vojske Sirije, gdje se zadržao sve do kraja 2021.

Prije izricanja presude, tužitelj Dubravko Čampara je naveo da je za Ćatićem bila raspisana tjeralica te je na osnovu fotografija s Facebooka koje su prikupili pripadnici Federalne uprave policije, utvrđeno da je bio na sirijskom ratištu.

“Mi smo vidjeli da se radi o čovjeku koji je potpuno deradikaliziran i da ne postoji opasnost da bi ponovo mogao počiniti kazneno djelo za koje se tereti. Smatramo da je predviđena kazna zatvora adekvatna“, rekao je Čampara te dodao da je na ovaj način sporazume o priznanju krivnje s Tužiteljstvom potpisalo oko 45 osoba, prenosi Detektor.

Tužitelj je kazao da se na ovaj način postiže specijalna i generalna prevencija, te da bi ovaj sporazum mogao utjecati na državljane BiH koji se nalaze na stranim ratištima da se vrate kući, kao i na one koji planiraju otići da ratuju van države. Tužitelj je zatražio da Ćatić ostane u pritvoru do upućenja na izdržavanje kazne zatvora, navodeći kao opasnost njegove veze koje je stekao tijekom ratovanja u Siriji.

Branitelj Senad Dupovac je naveo da je njegov branjenik već pred sucem za prethodni postupak rekao da se kaje i traži šansu. Naveo je i da je Turska, u kojoj je Ćatić dvije godine boravio i radio građevinske poslove prije povratka kući, članica NATO saveza i deportirala bi ga da su obavještajne službe ove zemlje procijenile da se radi o opasnoj osobi.

“Sporazum je u interesu pravde i optuženog“, rekao je Dupovac.

On je zatražio da Ćatić bude oslobođen troškova postupka, budući da je otac dvoje maloljetne djece i nije zaposlen, ne posjeduje transakcijske račune ni nekretnine, te predložio da mu bude određen kućni pritvor.

“Kajem se zbog svog postupka. Volio bih da mi društvo pruži još jednu šansu zbog djece koje imam“, rekao je Ćatić. On je rekao da nema motiva da bježi, te zamolio Sud da prije upućenja na izdržavanje kazne zatvora boravi kući s obitelji.

Sud je na kraju prihvatio prijedlog Tužiteljstva i produljio Ćatiću pritvor do upućenja na izdržavanje kazne, uz obrazloženje da će mu u kaznu biti uračunato vrijeme koje je do sada proveo u pod ovom. Istodobno, Ćatić je oslobođen troškova postupka.