TENZIJE Plenković se sastaje sa zapovjednicima iz akcije Bljesak, Grubeša iznenađen burnim reakcijama

Plenković Grubeša
Ilustracija/FaH

Do najavljenog susreta premijera Andreja Plenkovića i 14 zapovjednika Hrvatske vojske iz akcije Bljesak, za koje je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo pravno pomoć oko mogućeg procesuiranja za ratne zločine, doći će najranije početkom idućeg tjedna.

Tu je informaciju za Slobodnu Dalmaciju potvrdio izvor blizak čelništvu Hrvatskog generalskog zbora, udruge koja okuplja umirovljene visoke časnike HV-a, a čiji su članovi mnogi od zapovjednika kojih se tiče ova zamolnica.

"Naš predsjednik Pavao Miljavac jučer je bio u Vladi. Tamo se susreo sa potpredsjednikom Tomom Medvedom i dogovoren je termin iza blagdana Velike Gospe. Tada se u Zagreb s odmora vraća premijer Andrej Plenković", kazao nam je naš izvor.

Naredni dani uoči sastanka iskoristit će se kako bi se iskristalizirala strategija oko traženja iz BiH. Za sada su u opciji dva moguća odgovora Sarajevu: jedan da se zamolba za međunarodnu pravnu pomoć ekspresno odbije, a druga da Državno odvjetništvo do kraja sprovede proceduru i odluči ima li osnova za bilo kakav postupak.

Obzirom na političke okolnosti i naboj koji u javnosti nosi bilo kakva pomisao na procesuiranje iz Bljeska po zapovjednoj odgovornosti, teško je očekivati da će do toga doći.

U prvom scenariju, odnosno odbije li se ekspresno zahtjev za pomoć postoji, međutim, realna opasnost od raspisivanja tjeralica, što bi zagorčalo život umirovljenim časnicima i izložilo ih opasnosti od uhićenja pri svakom prelasku državne granice.

U utorak se oglasio ministar pravde BiH, Josip Grubeša, koji je inače kadar HDZ-a BiH i njegova predsjednika Dragana Čovića. On je za N1 kazao kako ne bi trebalo politizirati zamolnicu Tužiteljstva BiH hrvatskom pravosuđu da preuzme predmet kaznenih prijava protiv 14 generala i drugih visokoh časnika Hrvatske vojske, uz pojašnjenje kako se isključivo radi o - pravnom problemu.

"Apsolutno je riječ o pravosudnoj odluci i ne bi trebalo dizati nikakve tenzije između dviju prijateljskih i susjednih zemalja", naveo je Grubeša.

"Iznenađen sam burnim reagiranjima i političkim ocjenama, za što nema razloga. Zamolnica je temeljena na procjeni Tužiteljstva BiH da za nju ima razloga pa sada hrvatska pravosudna tijela trebaju odlučiti što će s tim a svi drugi bi se trebali suzdržati od komentiranja cijelog slučaja", još je dodao minstar pravde BiH.

Iz Tužiteljstva BiH, kao ni sama tužiteljica Gordana Tadić, nisu se ni u utorak oglašavali oko zahtjeva poslanog u Zagreb, odnosno zašto je do svega došlo sada iako je MUP Republike Srpske kaznene prijave podnio još prije 14 godina.

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Miljanović potvrdila je kako su oni od 1996. godine do 2010. godine podnijeli ukupno deset prijava za navodne ratne zločine nad civilima u BiH. U njima su teretili hrvatske časnike koji su imali zapovjedne uloge u operacijama Bljesak, ali i Oluja, Maestral, Južni potez, te Petrovačka cesta.

Miljanović je za Radio Slobodna Evropa izjavila kako oni nisu dobili nikakvu obavijest o pokretanju aktivnosti po kaznenim prijavama koje su podnijeli ranije, ali i da ih, po zakonu, Tužilaštvo BiH o tome nije ni moralo informirati.

Inače, Centar javne sigurnosti Banja Luka je 7. rujna 2007. godine Okružnom tužiteljstvu podnio Izvještaj protiv devet identificiranih i drugih neidentificiranih osoba, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Hrvatske, zbog postojanja osnova sumnje da su tijekom akcije „Bljesak“ počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratnih zarobljenika i povrede zakona ili običaja rata. Po istoj prijavi, osumnjičeni su „planirali, pokrenuli, naredili, učinili i podstrekavali napade na civilno stanovništvo, naselja, osobe onesposobljene za borbu, na području oblasti zapadne Slavonije i općine Gradiška“.