FOTO  Telad su nam važnija od djece, nemamo dvoranu ni bazene, no ipak neke talente nismo uspjeli ubiti

Mostar, sportska dvorana, izgradnja, gradska dvorana za sport, sportska dvorana, Gradska dvorana, dvorana mostar, Mostar, sportska dvorana, izgrdnja, Mostar, sportska dvorana, lana pudar, vijesti

Nema zasigurno države u regiji i svijetu da manje ulaže u mladost. Krene to zanemarivanje bh. podmlatka već prigodom rođenja, te se više izvaja za telad, nego za dojenčad u mnogim bh. gradovima, županijama, osobito recimo Mostaru, koji i dalje ne izvaja ni jednu marku za novorođenčad. Ima tog nekog dječjeg dodatka na županijskoj razini, al' po postavljenim uvjetima samo za socijalne slučajeve i oveći smoki – 25 km. Na Federalnoj razini opet se donosi taj neki zakon, i opet će to biti za smoki, malo veći nego do sada. 

Krene se onda u škole i opet sve preko leđa roditelja, osim gole učionice i klupe, ponekad besplatne udžbenike dobiju prvašići. Bude i pokoji ruksak u HNŽ-u, da se sa sirotinjskom djecom politika uslika.

Rastu unatoč svemu djeca. Profiliraju se lagano među njima budući pjevači, liječnici, plivačice, rukometaši, međutim nema za njih bazena, igrališta, stetoskopa, pa opet roditelji, koliko mogu, iz svog džepa. Nema profiliranja, nema biranja, nema ulaganja. Samo Bog i roditelji.

Ono što su skrivali za stare dane, iznenadne pokope i druge nedaće kojim je se uvijek nadati, polako izvlače pa do zadnje marke ulažu u dijete. Ono se razvija, završi fakultete, dobro je u mnogočemu, no prestižu neki tamo, nečiji, pa često nestaje snage i za borbe. 

Međutim, „mala“ Lana Pudar dokaz je da ni najuporniji domaći zanemarivači mladosti najsjajnije bisere ne mogu ubiti. Oni nekako, najčešće po Božjoj providnosti, isplivaju na vrh. Bivalo je još Lana u hercegovačkim gradovima, koji nisu imali ni za novih tena da treniraju. Nisu imali ni igrališta, ni sportskih dvorana, nego su razbijali koljena negdje tamo na betonu Vojničkog. Ipak, najčešće po Providnosti, neki se proslaviše.

I tu možemo zahvaljivati Bogu i roditeljima, nikako politici kojoj bi mladost morala biti cilj. Dok bezidejna politika uglavljuje u ionako previsoke račune dodatnu marku za projekte na kojima se želi gledati, mladost pliva sama. Ponekad i ispliva. Bravo Lana, bravo roditelji i hvala ti Bože!