TEHNOLOŠKI GIGANT S BRIJEGA Dok pacijenti u bolnicu nose papir, sapun i infuzije, SKB Mostar stotine tisuća maraka ulaže u kompjutere i podršku

Pacijent laptop SKB
Hercegovina.info / Ilustracija

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) u Mostaru u protekle dvije godine izdvojila je skoro 500 tisuća maraka bez PDV-a na nabavku računalne opreme i podrške, a oba su dodijeljena mostarskoj tvrtki 'Katarina'.

Prvi ugovor u vrijednosti 189.603,30 maraka potpisan je 5. listopada 2021. godine, a podrazumijevao je nabavku 'uredskih i računalnih strojeva, opreme i potrepštine osim namještaja i paketa programske podrške'. Iz mostarske bolnice, prema natječajnoj dokumentaciji, nisi dopustili alternativnu ponudu, a trajanje ili rok izvršenja su ograničenim izvršenjem ugovorom preuzetih obveza.

Kriterij za dodjelu ugovora je cijena, odnosno ekonomski najbolja ponuda. U dokumentaciji je navedeno da cijena igra 80% uloge, a rok isporuke 20%. Na ovaj zanimljiv natječaj zanimljivo se prijavila samo 'Katarina' koja je jedina poslala ponudu, pa nadležnim tijelima iz SKB Mostar nije bio pretjeran problem izabrati najpovoljniju ponudu.

Pacijent laptop SKB

Mostarska 'Katarina' dobila je posao zahvaljujući ujedno najnižoj i najvišoj prihvatljivoj ponudi od 189.603,30 maraka bez PDV-a.

Na koncu protekle godine, odnosno 14. prosinca 2022. istva tvrtka dobila je novi natječaj od Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. Ovaj put su za iste usluge nabavke 'uredskih i računalnih strojeva, opreme i potrepštine osim namještaja i paketa programske podrške' dobili 306.410,47 maraka. 

Za ovu nabavku, prema podacima dostupnima na portalu javnih nabavki, nije objavljena prethodna informacijska obavijest, a nije korištena ni e-aukcija.

U odnosu na 2021., zadnji dobiveni natječaj 'Katarina' je izgleda ipak imala konkurenta jer je bolnica dobila dvije službene ponude, no na kraju je odabrana opet 'Katarina'. 

Kriterij za dobivanje posla opet je bio u omjer 80% cijena, a 20% isporuka. 

Pacijent laptop SKB

Ovog puta najviša prihvatljiva ponuda je bila 310.005,00 maraka, a 'Katarina' je poslala ponudu za 4 tisuće maraka manju, odnosno 306.410,47 što je od strane bolnice bilo prihvaćeno kao najniža prihvatljiva ponuda.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.