TATA KORISTI ZAKONSKO PRAVO Srđan je uzeo porodiljno jer ne smatra da samo žena mora kupati i presvlačiti bebu

Otac Srđan porodiljno
Kod nas su još uvijek mnoge teme tabu. Teme koje su u svijetu sasvim društveno prihvatljive, kod nas su i dalje strane i neobične. I dok god je ljudima nešto strano,  oni će zazirati od toga.

Zato je jedan tata po imenu Srđan Rajak iz Rogatice, odlučio porušiti sve prepreke, uhvati se u koštac s mišljenjima i otvori porodiljno bolovanje. Dva puta. Čudno, zar ne?

Nije čudno, divno je i trebalo bi postati praksa, a dok se to ne dogodi, ovaj čin je za svaku pohvalu.

Otac Srđan porodiljno

Srđan je prvi put otvorio porodiljno odsustvo 2019. godine kada je dobio kćerku Katju, a drugo 2022. godine kada se rodio sin Tadija.

"Situacija u kojoj smo moja supruga i ja je malo specifična. Supruga je osoba s invaliditetom, kreće se uz pomoć štake i to je prvi razlog zašto sam se odlučio na porodiljno, da se supruzi nađem pri ruci i da joj koliko toliko olakšam prve dane roditeljstva, ali i da ravnopravno sudjelujem u rastu moje djece", kaže Srđan za hercegovina.info.

Još dodaje da bi i bez obzira na stanje svoje supruge, svejedno uzeo porodiljno odsustvo, samo bi ga u tom slučaju otvorio dva mjeseca nakon poroda, ne odmah, kao sada. 

Otac Srđan porodiljno

Prvi dani s bebom mu nisu strani, kao ni kupanje, presvlačenje ili uspavljivanje. To nije nužno mamin posao, a ovaj mladi čovjek je dokaz da je to itekako točna tvrdnja, pa bi svima poručio da se late tog posla. Djeca brzo rastu, a prva riječ ili prvi korak se događa samo jednom.

"Kada se moja kćerka rodila, već od trećeg ili četvrtog dana sam počeo, uz pomoć, da je presvlačim i kupam. Supruga i ja smo se vrlo brzo snašli u novoj ulozi, što mogu potvrditi svi koji su provodili vrijeme s nama", ističe.

A u Rajakovom slučaju, zakon je na njegovoj strani. Član 109. Zakona o radu Republike Srpske, propisuje pod kojim okolnostima očevi mogu otvoriti porodiljno odsustvo. Iako im zakon dozvoljava, manje od jedan posto njih se odluči na takav korak. Zbog čega je tako, ostaje nepoznanica. 

"Naravno da ne treba zalaziti u majčinu emociju prema djetetu, ali ne treba zapostavljati ni tate u svemu tome. Iako se većina izvlači i ima svakakve izgovore, ipak postoji određen broj onih koji žele biti tate u pravom smislu riječi. Da pruže ruku supruzi i da budu na usluzi svojoj djeci od prvog dana. Sve su samo izgovori, možda da bi svoje vrijeme drugačije trošili", nastavlja u razgovoru s nama.

Otac Srđan porodiljno

Najljepša nagrada za nazočnost je osmijeh, a djeca osjete posvećenost. Iako je novo i nepoznato, Srđan je naišao na odobravanja, kako svojih sugrađana, tako i poslodavca i kolega na poslu. 

Ono što Srđana izdvaja je njegova skromnost. Skromnost prema životu, zahvalnost, ali pregršt lijepih riječi za suprugu Natašu.

"Od prvog dana, svi su meni davali neku čast. A Nataša je jedina osoba kojoj treba ukazati poštovanje. Jer je ona jedna posebna žena, veoma hrabra. Iako je osoba koja se vani kreće u invalidskim kolicima, završila je i fakultet, rodila dvoje djece i nimalo ne zaostaje ni za kim ni tko je potpuno zdrav", priča nam sugovornik u superlativima o svojoj supruzu Nataši.

Otac Srđan porodiljno

Srđan svima preporuča da krenu njegovim stopama, jer prva godina života je izrazito upečatljiva, razdoblje kada djeca rastu i mijenjaju se iz dana u dan. 
Iako je jedan tata odlučio da to bude u pravom smislu riječi, zaslužuje sve ovacije.
Zaslužuje, zato što je riskirao da bude ismijan i izvrnut ruglu, a pošto su  ljudi prepoznali njegovu iskrenost i neizmjernu ljubav prema obitelji, dali su mu podršku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.