Tajnik Svete stolice posjetio migrante kod Sarajeva

Paul Gallagher u centru Ušivak
KTA

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher, u subotu 19. ožujka posjetio je migrantski Prihvatni centar 'Ušivak' u Hadžićima pokraj Sarajeva. U pratnji nadbiskupa Gallagherra bili su djelatnik u Državnom tajništvu mons. Janusz Stanisław Błachowiak i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco.

Riječi dobrodošlice i pozdrav tajniku za odnose s državama poželjeli su: šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Laura Lungaroti, upraviteljica Centra Azra Ibrahimović, zamjenik direktora službe za poslove za strance Mirsad Buzar i voditeljica programa za pomoć migrantima u BiH Dijana Muzička iz Caritasa Bosne i Hercegovine.

Domaćini su upoznali predstavnika Svete Stolice da je kroz ovaj kamp, koji je otvoren u listopadu 2018. godine, do sada prošlo oko 22.000 osoba te da u njemu trenutno boravi 167 osoba, obitelji i maloljetnika bez pratnje.

Nadbiskup Gallagher je najprije podsjetio 'Društveni kutak' ('Social Corner') u ovom kampu za koji je i papa Franjo dodijelio donaciju, a otvoren je, 5. listopada 2020. kao zajednički je projekt Caritasa Bosne i Hercegovine i partnera: Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Muzeja ratnog djetinjstva i talijanske organizacije IPSIA.

Izaslanstvo je moglo vidjeti jednu od radionica u kutku koju vode 'Muzičari bez granica', a izgrađen je i uz pomoć sredstava koje je darovao Sveti Otac. Animatori su s djecom migranata otpjevali nekoliko pjesama i izveli pojedine plesne točke. Svakodnevno kutak pruža socijalne aktivnosti kroz igru, učenje i poticanje korisnika djece i odraslih da iskoriste svoje vrijeme za dobre stvari, navodi KTA.

Predstavnik Svete Stolice je posjetio i Modni kutak u privremenom prihvatnom centru u kojem mladići, djevojke i žene kreiraju i izrađuju odjevne predmete i modne dodatke, stvarajući tako novi modni brend pod vodstvom modne dizajnerice Aleksandre Lovrić.

Nadbiskupa Gallaghera su pozdravili i djelatnici Caritasa napominjući da dijecezanski Caritasi i Caritas BiH provodi niz aktivnosti u nastojanju da pomognu migrantima. Tako Caritas BiH trenutno radi na izgradnji zajedničke kuhinje za korisnike. Iako IOM svakodnevno osigurava tri obroka za sve, ova kuhinja će pomoći korisnicima kampa samostalno praviti dodatne obroke. 

Nadbiskup Gallagher je imao prigodu porazgovarati s većim brojem migranata ponajviše iz raznih azijskih i afričkih zemalja. Pohvalio je sve koji pomažu migrantima ističući zauzetost Svetoga Oca za ove ljude, objavila je KTA.