Tadić: Pitam se kako će reagirati hrvatski korpus u BiH?

Boris Tadić
On je naglasio da situacija u BiH nije jednostavna i, kako je rekao, ne treba je bojiti ljepšim bojama, javlja dopisnik Srne iz Bruxellesa.

"Samo legitimni predstavnici političkih stranaka, naroda i entiteta moraju naći dogovor, a okolne zemlje, Srbija i Hrvatska, trebaju prihvatiti njihov dogovor. Nama je prihvatljivo sve što je u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom", rekao je Tadić novinarima na marginama Briselskog foruma.

Prema njegovom mišljenju, Srbija najbolje može pomoći susjedima ne miješajući se u unutarnje stvari drugih država, da vodi politiku koja osigurava mir i ne vodi porastu političkih tenzija, ali i da otvoreno govori o legitimnim interesima svog naroda u BiH i drugim zemljama gdje oni žive, kao i da uvažava legitimne interse drugih koji žive u Srbiji.

Predsjednik Srbije je naglasio da Beograd želi da se "u BiH sve promjene dogode u skladu s interesima dva entiteta i tri naroda", jer "bilo kakvo nametnuto rješenje nije održivo i nije produktivno".

"U svakom trenutku sam spreman otići u BiH, gdje bih mogao razgovarati sa svima, a ne samo sa srpskim strankama, ali da to ni jednog trenutka nema prizvuk mješanja u unutarnje stvari, jer ne želim da na Srbiju ni jednog trenutka padne hipoteka da je učinila nešto loše", rekao je Tadić.

On je naglasio da Srbija ima dovoljno svojih problema, tako da ona ne želi preuzimati "višak odgovornosti".

Tadić će sutra sudjelovati na panelu "Približavanje Balkana EU", na kojem će o eurointegraciji regije govoriti i premijer Crne Gore Igor Lukšić i predstavnici EU.

Briselski forum, koji se održava već šesti put, organizira nevladina organizacija Maršalov fond, a ove godine okuplja 450 sudionika iz domena političkog, gospodarskog, akademskog i medijskog života.

( Srna)