SWISSLION Tvrtka hercegovačkog biznismena "gurnuta" u stečaj

Swisslion Trebinje
Hercegovina.info

Hercegovački biznismen i vlasnik tvrtke 'Swisslion' Rodoljub Drašković 'gurnuo' je u stečaj svoju tvrtku 'Swisslion' prehrambena industrija Trebinje, koja je zapošljavala oko 300 radnika. Iako ovakav potez izgleda dosta nelogično, treba napomenuti da on nije nezakonit i da se na taj način, preko suda i stečaja naplaćuju svoja potraživanja.
Stečajni postupak je pokrenula tvrtka 'Swisslion Industrija alata' u Trebinju, a zahtjev su podržale i ostale tvrtke koncerna 'Swisslion'. 

Okružni sud u Trebinju potom je otvorio stečaj, a kao obrazloženje je navedeno da 'Swisslion' prehrambena industrija Trebinje nije uspjela naplatiti potraživanja redovnim putem, duže od 60 dana.

Swisslion Trebinje

Najveći iznos potraživanja imaju tvrtke 'RDT Swisslion' Trebinje i to oko 11 milijuna konvertibilnih maraka i 'Takovo' Gornji Milanovac 3,5 milijuna maraka. 'Swisslion' prehrambena industrija Beograd 1,6 milijuna KM, a 'Prehrambena industrija' Skoplje skoro milijun KM.

Stečajni upravitelj Borko Šupeta u izvješću je naveo da je poduzeće platežno nesposobno, da imovina može pokriti troškove stečaja te da dužnik nije u mogućnosti dalje nastaviti poslovanje zbog čega je predložio stečaj.

Prema informacijama kojim raspolaže Hercegovina.info, Drašković je radnike ovog poduzeća prebacio na svoju tvrtku 'RDT Swisslion' Trebinje, u kojoj je proizvodnja nastavljena, a nakon toga podnio zahtjev za stečaj.

Napominjemo, proizvodna jedinica 'Swisslion' Trebinje osnovana je sredinom 2009. godine, kao dio poslovnog sustava 'Swisslion' s osnovnom djelatnošću u proizvodnji konditorskih proizvoda. U razdoblju do 2018. godine afirmirala se kao lider u oblasti prehrambene industrije za regiju jugoistočne Europe, s preko 400 zaposlenih radnika različitih profila.