SVJETSKI MEDIJI PIŠU 'Policajac na granici Hrvatske i BiH Afganistanku tjerao da skine majicu'

Hrvatska EU granica
Ilustracija

Afganistanska državljanka tvrdi da su ju hrvatski policajci seksualno zlostavljali nakon prelaska granice, u jednom trenutku i prijeteći joj nožem, piše u srijedu britanski Guardian. 

Britanske novine prenose izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o incidentu koji se navodno dogodio 15. veljače, na hrvatskom teritoriju u blizini Velike Kladuše. 

U izvješću piše kako je Afganistanka s još četvero ljudi, među njima dvoje djece, pokušala prijeći granicu između Hrvatske i BiH, no zaustavio ih je policajac koji je prema njima usmjerio pušku. 

Zatražili su azil, na što su se policajci „nasmijali“, a potom je ona izdvojena zbog pregleda. Guardian piše kako je insistirala da ju policajac ne dodiruje „jer je žena i muslimanka“, a to je „haram“, odnosno zabranjeno u islamu, nakon čega ju je policajac ošamario, prenosi Hina. 

Policajac ju je potom navodno dirao po grudima i stražnjici te joj je naredio da skine sve majice, što je ona odbila. Petero migranata potom je odvedeno policijskim vozilom, nakon čega je policija ponovno udarala Afganistanku, naredila joj da se u potpunosti skine i počela ju seksualno zlostavljati, u jednom trenutku joj stavivši i nož na vrat. 

Policija je fizički napala i druge migrante iz te skupine, nakon čega im je naređeno da otpješače u BiH, piše Guardian. 

Britanski medij piše kako je Europska komisija (EK) osudila ovaj navodni čin i pozvala hrvatske vlasti da istraže te tvrdnje i kazne odgovorne.  

Glavna tajnica DRC-ja Charlotte Slente rekla je kako, iako je EK angažirana oko migrantskog pitanja na hrvatskoj granici, proteklih mjeseci nema napretka u istragama izvješća o brutalnom postupanju policije, niti su uspostavljeni najavljeni neovisni mehanizmi nadzora. 

Guardian piše i o odgovoru ministarstva unutarnjih poslova da „tog dana nije bilo postupanja sa ženskim ilegalnim migrantima“  te da hrvatska policija spašava stotine migranata iz minskih polja, iz rijeka ili snježnih uvjeta, što pokazuje ne samo da je organizirana i profesionalna u zaštiti granice, nego i humana. 

MUP tvrdi, prenosi britanski medij, da se hrvatska policija opetovano prikazuje kao brutalna bez „ijednog dokaza“, kao i da su ilegalni migranti, kad im ne uspije prelazak preko granice, spremni lažno optužiti policiju za loš tretman.

Po DRC-u, od svibnja 2019. gotovo 24.000 migranata ilegalno je potisnuto natrag u BiH, od toga 547 u prva dva ovogodišnja mjeseca.