SVJETSKI DAN DIJABETESA "To je bolest današnjeg doba, povećan je broj oboljelih u vrijeme pandemije"

Danjel Pravdić
Fena

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa (14. studenog)  utemeljile su Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog eskalirajuće prijetnje zdravlju koju predstavlja dijabetes. Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja Fredericka Bantinga, medicinskog znanstvenika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.

Ovogodišnji dan borbe protiv šećerne bolesti obilježava se ujedno kao i 100 godina od otkrića inzulina. 

"To je bolest današnjeg doba. Do nje dolazi zbog našeg načina života, a to podrazumijeva lošu prehranu, ubrzan život i manjak fizičke aktivnosti. To jednostavno svjetski i globalni problem. Broj oboljelih posljednjih godina se povećava. Prema statistikama imamo blizu 12 000 tisuća oboljelih od dijabetesa u HNŽ-u. Od toga je oko 2000 oboljelih od tipa 1, dok 10 000 njih boluje od tipa 2 dijabetesa", kaže za Hercegovina.info prof. dr. sc. Danijel Pravdić, specijalista interne medicine, dijabetolog.

Povećan je broj oboljelih u vrijeme pandemije koronavirusa, a dr. Pravdić objašnjava zašto.

"Jedan razlog je sam stres i strah u vrijeme pandemije, a drugi je što je i sama korona kao virus pogoršala šećernu bolest. Također lijekovi za nju pogoršavaju stanje kod oboljelih. Još jedna stvar je ta da nam u koroni ambulante nisu radile kao prije i pacijenti nisu redovito dolazili na preglede i kontrole. Koronavirus je uzeo primat, a ostale bolesti su se malo zaboravile. Sada nam zbog toga dolazi veći broj pacijenata s lošom regulacijom šećera. Gotovo dvije godine nije se normalno funkcioniralo i radilo", ističe.

Kada je dob u pitanju on ističe kako u posljednje vrijeme nema pravila.

"Dijabetes se javlja i kod mladih, a i kod starih. Imamo djecu koja nakon par mjeseci dobiju šećer. S druge strane ranije je bila rijetkost da netko tko ima 70 godina prvi put dobije dijabetes, no sada to sve češća pojava".

I dok se tip 1 dijabetesa ne može prevenirati, tip 2 možemo spriječiti.

"Što je god veća tjelesna težina kod neke osobe, veća je sklonost dobivanju tipa 2 dijabetesa. Primarno je održavanje normalne tjelesne težine i fizička aktivnost. Ne mora to sada biti nešto pretjerano nego ono uobičajeno što smo izgubili u svakodnevnom životu. Također dobro je raditi redovite kontrole. Ako netko primijeti da ima visok ili graničan šećer, dobro je javiti se liječniku i prekontrolirati šećer. Važno je registrirati bolesnike koji imaju granični šećer da se na vrijeme može reagirati", kaže dr. Pravdić te dodaje.

"Ako netko u obitelji ima nekog dijabetičara ne znači da će i on to biti, ali dobro je prekontrolirati jer je kod takvih osoba veća mogućnost za dobivanjem istog", zaključio je dr. Danijel Pravdić za Hercegovina.info.

On je dodao i kako danas imamo dosta lijekova i nove generacije inzulinskih preparata, koje dosta olakšavaju kontrolu bolesti, a samim time znatno se smanjuju komplikacije koje mogu nastati. Također danas su dostupni i različiti uređaji za praćenje glukoze u krvi, kao i drugi uređaji kao što su inzulinske pumpe koje služe za aplikaciju inzulina.

Oboljelima od šećerne bolesti u HNŽ-u značajnu pomoć u posljednje vrijeme pruža udruga “Insula”. Za danas je ova udruga u Mostaru organizirala i obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa.

"Kao i prethodnih godina, odlučili smo obilježiti Svjetski dan dijabetesa, u nedjelju 14.11.2021.godine. Ove godine ideja je ovaj datum obilježiti jednostavnim, a upečatljivim činom kojim ćemo javnost podsjetiti na život sa dijabetesom -  puštanjem plavih balona u zrak", istaknuli su.

Plan događanja:

11:30 sati - okupljanje članova Udruge Insula  i ostalih zainteresiranih sugrađana ispred TC Merkator gdje će tvrtka Novo Nordisk imati pokazni stand (u znak 100 godisnjice izuma inzulina)
11:40 - zajednička šetnja prema trgu ispred Herceg Stjepan Kosače, gdje će nas čekati baloni napunjeni helijem
12:00 - puštanje balona u zrak