SVJETSKA A NAŠA Zaštitno lice poznatog svjetskog brenda je iz BiH

Asima Sefić
Privatni arhiv Asime Sefić

Djevojke koje žele kosu boje mrkvice odlično poznaju ovo lice, jer krasi farbu za kosu jednog poznatog svjetskog brenda. Na Pinterestu i drugim društvenim mrežama, ako se ukuca 'red hair', redovno nju izbacuje u pretragama. Nije ni iz Irske ni iz Škotske. Dolazi iz Bihaća, ima 22 godine i zove se Asima Sefić.

Asima spada među skromnih 2% svjetske populacije koji imaju kombinaciju crvene, odnosno narandžaste kose, plavih očiju i u njenom slučaju pjegica. Netipično za ovaj dio svijeta, Asima kaže da je gene povukla na baku sa očeve strane. Kako god, njen egzotični izgled su prepoznale brojne kuće koje se bave modelingom i pozvale ju da stane u njihove redove.

"U svijet modelinga sam ušla slučajno. Poslije poziva i odrađenih fotografija sa Majom Topčagić, mogu reći da sam ušla u svijet mode u kome sam već devet godina. Prve fotografije koje sam napravila sa njom su uspješne i dan danas", kaže Asima za Hercegovina.info.

Asima Sefić

Youtube kanal BrightSide, koji ima preko 37 milijuna pratitelja i sedam milijardi pregleda, uvrstio je Asimu na listu najljepših djevojaka na svijetu. I to na listu djevojaka sa neobičnom ljepotom, koje su drugačije, a opet plijene pažnju gdje god se pojave. Međutim, to ovu Bišćanku nije vinulo u oblake, bar ne u njenoj glavi. 

Ona je i dalje, jednostavna djevojka, kojoj je prioritet bio da završi studije i počne se baviti svojom strukom. Ali to ne znači da će napustiti manekenstvo. Ostaje u tim vodama jer joj predstavljaju izvor inspiracije i zadovoljstva.

"Pronalazila sam se u modelingu od početka i ponosna sam na sve što sam do sada uradila što se tiče poslovnih suradnji. Međutim, meni je modeling oduvijek bio hobi. Na prvo mjesto sam stavila obrazovanje", uporna je Asima u svom naumu, da i pored brojnih uspjeha koje je ostvarila kao model ipak počne da se bavi poslom za koji se školovala.

Svi koji su odrasli uz kultni lik Pipi Duge Čarape, obično povezuju pjegice sa njom. Asima kaže da iako joj je bila omiljeni lik u djetinjstvu, nikada je nisu tako zvali niti upoređivali sa njom.

Asima Sefić

Asima se ne smatra najljepšom, pa je i skromnost vrlina koja je krasi. Smatra da je svaka žena lijepa na svoj način, a svoj neobičan izgled kaže da doživljava kao da je jednaka među jednakima. Živimo u vremenu kada modna industrija diktira trendove, pa su tako došle na red i pjegice i može se reći da su popularnije nego ikad.

"Ja ipak mislim da su pjegice uvijek u modi. Imam ih cijeli život, pa ih ponekad i sakrijem šminkom. Kada idem na kastinge i shootinge, stavim minimalno šminke, pa zato i većina mojih profesionalnih fotografija i jeste sa pjegicama. Zato ipak biram prirodno. Kada se šminkam, uvijek je prirodan look, kao što se može i primjetiti na mojim slikama".

Ovo se može smatrati i lijepom porukom za mlade naraštaje i mlade djevojke koje tek stasavaju. U moru pretjerano našminkanih, operiranih i vještački izmjenjenih izgleda, Asima je pravo osvježenje. Jedna prirodna djevojka koja se i sama trudi da promovira prirodnost i da svatko treba voljeti sebe. Onakav kakav jeste. Nije bez razloga još jedna u nizu svjetskih, a naših.