SVJEDOČENJA BH. DRŽAVLJANA IZ KABULA "Najgore je prošlo"

SVJEDOČENJA BH. DRŽAVLJANA IZ KABULA "Najgore je prošlo"
Screenshot

Vojni zrakoplovi slijeću u Kabul i pokušavaju evakuirati primarno diplomate i strane državljane. Nema konkretnih podataka koliko je ukupno stranaca na ovom teritoriju, ali bh. državljana je bilo 11 u protekla 24 sata. Ohrabrujuća vijest je da su već tri evakuirana, a kako je potvrđeno za Federalnu televiziju, u što skorijem roku i preostali će biti evakuirani.

"Najgore je prošlo, protekla tri dana bila su noćna mora", ovim riječima počeo je razgovor Elvis Brašnić, jedan od bh. državljana koji se zatekao na radnom mjestu kada su talibani zauzeli Afganistan.

"Naša tvrtka se brine za nas, čini sve da nam se omogući evakuacija na bilo koji način. Kontaktirao nas je veleposlanik iz Pakistana i on čini sve. Mislim da tamo ima i neki cijeli tim ljudi. Imamo podršku, imamo sve, samo su u pitanju mogućnosti", priča on.

Ohrabrujuća je vijest da su trojica naših državljana tijkom dana evakuirani, ali s njima nismo uspjeli stupiti u kontakt. Oni kojima to još nije pošlo od ruke trenutno su na sigurnoj lokaciji u vojnoj bazi NATO-a. A da bi što prije napustili zemlju, pomaže Ministarstvo vanjskih poslova BiH i naše veleposlanstvo u Pakistanu. Zbog njihove sigurnosti, ali i protokola nije nam rečeno i kojom zračnom linijom će stići u BiH.

"Situacija je komplicirana i veleposlanstvo u Pakistanu se nada da sve to ide ka stabilizaciji i mi se nadamo da će to voditi ka ubrzanoj evakuaciji ne samo bh. državljana nego i svih koji žele napustiti teritorij Afganiastana", kaže Tarik Lazović, savjetnik ministrice vanjskih poslova BiH, a prenosi federalna.ba.

Bh. državljani koji su još u Kabulu sve nade polažu u vojne zrakoplove i da će u njima biti dovoljno mjesta.

"Vojska je zabranila sve letove, dakle, nema civilnih letova, imaju vojni letovi, oni funkcioniraju. Jučer nisu funkcionirali zbog nekih ljudi koji su izašli na pistu", navodi Elvir Brašnić.

U međuvremenu, javio nam se još jedan od naših državljana koji je tek prebačen u sigurnu bazu gdje čeka na evakaciju. Dok se javljao, bio je, kako kaže u oklopnom vozilu.

I vjerojatno zbog toga daljnu komunkaciju s njim nismo uspjeli uspostaviti, pa zbog toga još ne znamo je li u međuvremenu uspio napustiti Kabul. Ohrabuje da su nam oba naša državljana potvrdila da su uvjeti u kojima se nalaze solidni, da imaju dovoljne zalihe hrane i vode, te da je na ulicama mirno i nema nasilja.