SVI U ŠAHT Izgleda da nismo dužni platiti vodu očitanu starim nebaždarenim satom?

koalicija Mostar moj dom, JP Vodovod Mostar, Mile Puljić, vodomjer, vodovod, računi, vijesti, splitska ulica, vodovod
hercegovina.info

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj je sve poprilično neredovito i nesigurno, osim računa. Na njih se možeš debelo osloniti, oni itekako stižu, i pola mjeseca radite za njih.

Javna poduzeća šalju račune, a potom stišću i pritišću opomenama da uplatite račune. Također, nedaj Bože da dirneš u vodomjer ili brojilo, jer ćeš biti debelo sankcioniran po džepu, taman i nebio kriv.

S druge strane javna poduzeća ne rade baš sve po zakopnu i pravilima struke, o čemu nas je upozorio i jedan čitatelj, na što ga je ponukalo negativno revizorsko izvješće mostarskog Vodovoda, u kojem je svojedobno radio.  

Naime, vodomjeri su zadnja stavka-uređaj od strane vodovoda prema krajnjem korisniku, i vodovod je dužan održavati svu opremu do vodomjera. Zakon je propisao da se vodomjeri moraju svakih 5 godina skidati i slati na umjeravanje i baždarenje (ukoliko se ne ugradi novi). Ovijerno razdoblje je dakle 5 godina, a taj posao je pod nadzorom Federalnog zavoda za mjeriteljstvom. 

Dakle, u praksi, ako je vodomjer stariji od 5 godina a nije u međuvremenu skinut i poslan na servis, umjeravanje i baždarenje, on je kao takav izvan zakona, i stranka nije dužna platiti utrošenu vodu po računu napravljenom po izmjeri toga vodomjera. Znači vodovod mora svakih 5 godina izvršiti zamjenu vodomjera sa novim ili servisiranim i baždarenim, sa urednom plombom od strane laboratorija koji je ovlašten od federalnog zavoda za mjeriteljstvo. Kako je to vodovodu trošak, ogroman broj vodomjera u sustavu je debelo izvan ovog razdoblja i samim time vodovod je u prekršaju. Korisnici to ne provjeravaju i to ako prolazi ispod radara”, piše naš čitatelj, očito dobro upućen u problematiku. 

Koliko vodovodi u Federaciji poštuju zakone, odnosno šalju vodomjere na umjeravanje i baždarenje? Ako je vodomjer stariji od 5 godina, a nije u međuvremenu skinut i poslan na servis, umjeravanje i baždarenje, je li on kao takav izvan zakona? Je li stranka dužna platiti utrošenu vodu po računu napravljenom po izmjeri vodomjera koji nije blagovoremeno baždaren, pitali smo federalni Zavod za mjeriteljstvo. 

Vodomjeri su zakonska mjerila sa rokom verifikacije od 5 godina za hladnu i 3 godine za toplu vodu, prema Naredbi o izmjenama i dopunama Naredbe o mjerilima u zakonskom mjeriteljstvu i rokovima verifikacije ("Službeni glasnik BiH", broj 75/14), koju je donio Institut za mjeriteljstvo BiH. Da bi se obavila redna (naredna) verifikacija vodomjera, potrebno je provjeriti tačnost svakog vodomjera je li u granicama dopuštene pogreške, pri čemu je neophodno isti skinuti sa vodovodne mreže”, pojašnjava direktor Zavoda za mjeriteljstvo Željko Zovko. 

Kada se vodomjer dostavi u mjeriteljsku laboratoriju, prilikom pripreme za provjeru tačnosti procjenjuje je li ga potrebno servisirati. 

“Nakon obavljenog ispitivanja, ispravni vodomjeri se ponovno plombiraju žigom i evidetiraju na izvješće o ispitivanju koje ovjerava službenik Zavoda za mjeriteljstvo prema Pravilniku o žigovima i ispravama koji se upotrebljavaju kod verificiranja mjerila ( „Službene novine Federacije BiH“, broj 15/16 ), čime je obavljena redna verifikacija. Svaki vodomjer kojem je istekao rok verifikacije nije zakonit i kao takav ne može biti u prometu. O vodomjerima i njihovoj verifikaciji dužni su da vode računa JP i Vodovodi kojima je dato na upravljaje istim i da obračunavaju potrošnju vode. Za ostale informacije se trebate obratiti direktno Vodovodima”, zaključio je Zovko.

Međutim, kako je to vodovodima trošak, ogroman broj vodomjera u sustavu je debelo izvan ovog razdoblja i samim time vodovod je u prekršaju, što otvara pitanje jesmo li dužni platiti vodu očitanu vodomjerom koji je izvan zakona.