FOTO  SVETA KATA Evo kako je Ljubuški proslavio svoju omiljenu sveticu

Sveta Kata Ljubuški

Danas obilježavamo blagdan Svete Katarine, koji prema pučkom kalendaru označava posljednje dane jeseni i početak zime kao i početak priprema za sam Božić.

U našem kraju, Sveta Katarina je najpoznatija po narodnom izrazu „Sveta Kata, snijeg na vrata“, jer često oko ovog datuma počinje padati prvi snijeg. Osim toga, od danas pa sve do Božića nema crkvenih vjenčanja kao ni nekih većih proslava, što svjedoči i izreka: “Sveta Kata zatvara vrata”.
 
Ova svetica slavi se diljem svijeta, pa tako i u Ljubuškom. Svečanom procesijom uz limenu glazbu koja se održala kroz uže središte grada, danas su Ljubušaci i Ljubušanke obilježili blagdan svoje nebeske zaštitnice.

Nakon procesije, predvođene crkvenim službenicima i framašima koji su nosili kip sv. Kate, uslijedilo je svečano misno slavlje i blagoslov novopostavljenih vitraja u crkvi sv. Kate koje je predvodio fra Ivan Hrkać, župni vikar iz Međugorja. Pjevao je veliki zbor sv. Kate, a nakon svete mise, vjernicima je bila priređena okrjepa pred crkvom uz tradicionalna domaća jela.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.