ŠVEDSKA I BIH U AKCIJI UHIĆENJA Trgovali ljudima i radno ih eksploatirali

ŠVEDSKA I BIH U AKCIJI UHIĆENJA Trgovali ljudima i radno ih eksploatirali
Hercegovina.info

Tužiteljstvo BiH priopćilo je da su u tijeku uhićenja u BiH sklopu akcije koju provode zajedno sa Švedskom.

"Aktivnosti se realiziraju u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT) Tužiteljstva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Kraljevine Švedske a uz koordinaciju EUROJUST-a. Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, a sve u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT), istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira aktivnosti sa policijskim djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, koji uz potporu MUP-a RS, realiziraju pretrese objekata i lišenja slobode na ukupno 3 lokacije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine".

"Objekti pretresa su pod nadzorom policijskih djelatnika, a u tijeku su detaljni pretresi kuće-stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, a sa ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj".

"Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su da su, zajedno djelujući, sudjelovale u izvršenju više kaznenih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih djela, ostvarivana velika imovinska koristi, koja je počinjenjem kaznenih djela pranja novca, sa ciljem legaliziranja, ubacivana u financijsko poslovanje".

Kaznena djela su počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima. 

Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prijevare i zlouporabe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 milijuna eura.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250., a u svezi sa kaznenim djelom-Međunarodna trgovina ljudima iz članka 186. kao i kaznenim djelom-pranje novca iz članka 209. Kaznenog zakona BiH. 

U interesu istrage Zajedničkog istražnog tima kao i postupaka koji se vode u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj, u ovom trenutku, javnosti i medijima ne možemo prioopćiti više detalja i informacija, kazali su iz Tužiteljstva.