Svečano otvoren Drugi kongres anesteziologa i reanimatologa BiH

Simbolično uz taktove pjesme "Zemljo moja", Kongres su otvorili predsjednici organizacionog odbora: doc. dr. sc. Mirsada Prašo u ime Udruženja doktora medicine anesteziologa - reanimatologa Federacije Bosne i Hercegovine i prim. dr. sc. Milan Švraka u ime Udruženja doktora medicine anesteziologa - reanimatologa Republike Srpske.

"Prije nekoliko godina rekla sam u Banja Luci da su anesteziolozi i reanimatolozi zaista posebni, te da ćemo mi biti prvi koji ćemo zajedno napraviti Kongres, i zaista ovaj Kongres organiziraju dva Udruženja iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Postavili smo interesantne teme, imamo goste iz zemalja nešeg okruženja, kao i iz Francuske, Njemačke i Engleske", istakla je doc. Mirsada Prašo.

U ime ministra zdravstva i socijalne politike Republike Srpske, obratio se njegov savjetnik doc. dr. Milan Skrobić, koji je ovom prilikom istakao važnost razvoja medicine kao nauke, a pogotovo kada je riječ o ansteziologiji i reanimatologiji kao važnoj grani medicine:

"U Republici Srpskoj shvatili smo da moramo dragocjenim djelatnostima u medicini omogućiti da imaju kvalitetan prostor u kojem mogu da rade svoju vrlo kompleksnu djelatnost, da vratimo dostojanstvo rada ljekarima i pacijentima koji se tu liječe", istakao je savjetnik ministra doc. Skrobić

Drugi kongres anesteziologa i reanimatologa BiH okupio je veliki broj stručnjaka, a pozvani predavači na Kongresu su vodeći stručnjaci iz oblasti anestezije i reanimatologije kako iz Bosne i Hercegovine i regiona tako iz drugih zemalja kao što su dr. Marie Reine Losser i dr. Francois Mourey iz Francuske.

Također, Organizacijski odbor Kongresa dodijelit će i povelje ljekarima koji su dali veliki doprinos kada je riječ o unapređivanju anesteziološke profesije i intenzivnog liječenja.

Posljednji dan Kongresa, 13. studenog 2010. godine, bit će održana i sesija za medicinske tehničare anestezije i intenzivnog liječenja.

rtvslon.ba