SVE VIŠE NASILJA U BiH 'Ubojice i silovatelje redovno puštaju na dopuste iz zatvora'

Ubojstvo u Sarajevu
Ilustracija/Klix

Tužiteljstvo Tuzlanske županije zatražilo je od Općinskog suda Tuzla mjeru jednomjesečnog pritvora za Elvisa Selimovića. Riječ je o višestruko osuđivanoj osobi za različita kaznena djela koja je minulog vikenda, tijekom zatvorskog dopusta, nasilničkim ponašanjem nanijela materijalnu štetu, ugrozila sigurnost građana i zaprijetila policiji tijekom akcije uhićenja.

Ovaj slučaj samo će biti dodan u njegov kriminalni dosje. Pitanje je hoće li spriječiti ponavljanje ovih djela u budućnosti, piše BHRT.

Eklatantni primjeri nasilja

''Imamo eklatantne primjere nasilja, ne samo u ovom obliku, nego imali smo u posljednjih nekoliko mjeseci teške oblike krvnih delikata, ubojstava i žena i muškaraca, tako da ono što Tužiteljstvo radi je represija. Mi se bavimo posljedicom, procesuiramo takve osobe, međutim sve druge institucije i mehanizmi unutar institucija sustava bi trebali poduzeti određene mjere, kaže Admir Arnautović, glasnogovornikTužiteljstva TŽ.

Problem nije u Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija, smatra odvjetnik Damir Alić, već u praksi da su kazneno-popravni zavodi puštanje zatvorenika na redovne dopuste pretvorili u nešto više od privilegije.

''Imamo situaciju da osuđene ubojice za krvne delikte, za seksualne delikte, redovno izlaze na slobodu jer odbiju nekakvu pozitivnu ocjenu unutar zatvorskog sustava, da su oni primjereni zatvorenici, a zapravo se olako shvaća njihovo teško kazneno djelo koje su učinili, pa ih onda puštaju na slobodu i onda oni čine nova kaznena djela'', tvrdi Alić.

Ubojstva na javnim mjestima, poput ubojstva na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, kao i nasilničkog ponašanja u Tuzli, bilo je uvijek i uvijek će ih biti, ali sociologe zabrinjavaju trendovi prisutni u postratnom bh. društvu.

Ne bavi se suštinom problema

''Ono što zabrinjava je, recimo, porast tih narkotičkih sredstava koje se nalaze na cesti. Ali, evo svjedočimo i optužbama da droga ulazi upravo preko vrha, i to političkog vrha, naše države. Je li to točno ili nije istraga će pokazati, ali dovoljno je da imamo opravdanu sumnju da oni koji odlučuju o našim sudbinama u stvari rade na širenju, na kriminalu, na nekom osobnom interesu i zaradi'', kaže sociolog Smiljana Vovna.

Već godinama slušamo upozorenja da se institucije države i društvo u cjelini ne bave suštinom problema, već reagira samo na posljedice incidentnih slučajeva.

Umjesto bavljenja obrazovnim, socijalnim i ekonomskim pitanjima, agresivno dominantna politika nacionalnih podjela je zarobila javni prostor, skrivajući pri tom vješto stvarne probleme građana.