SVE UKINUTO Nema ni policijskog sata, ni karantena, ostala djelomična zabrana za starije i mlade

Hitna pomoć policija rotacija
Ilustracija

Federalni stožer civilne zaštite donio je na današnjoj sjednici zapovijed o ukidanju policijskog sata u FBiH koja na snagu stupa već danas.

Policijski sat u Federaciji je uveden 21. ožujka 2020. godine na preporuku ministra MUP-a FBiH Aljoše Čampare kao dio mjera vezanih za prevenciju širenja koronavirusa.

Građanima bez dozvole je bilo zabranjeno kretanje od 20 do 5 sati ujutro.

Uz navedeno, ukinuta je i mjera karantena, što znači da zatvoreni u karantene u Federaciji idu kući.

Na pritisak medija, te pojedinih županija, koje isto traže već deset dana, Federalni Stožer civilne zaštite danas je donio novu naredbu kojom se van snage stavljaju tri dosadašnje naredbe od 8., 10., 11. i 17. travnja, a tiču se osoba koje se trenutačno nalaze u karantenu prema rješenjima Federalnog ministra zdravstva.

Novom naredbom dosadašnja rješenja će se zamijeniti rješenjima županijskog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničavanju kretanja. To bi pak značilo povratak na staro – uzmeš papir i ideš kući. 

Na snazi je ostala još samo mjera ograničenog kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina.

Popuštanje mjera uslijedilo je nakon odluke Ustavnog suda da su prekršena prava o slobodi kretanja za starije od 65 i mlađe od 18. Očekuje se još jedna odluka, po apelaciji Hrvatske republikanske stranke, a o zabrani međugradskog kretanja u HNŽ-u.