SVE POKRIVA Danas se slavi ljubav

vjenčanje

Blagdan je zaljubljenih, svih koji vole, po toj definiciji svakog živućeg bića. Danas se širom svijeta slavi ljubav, ona iskonska, iskrena, na prvi pogled, na prvi osmijeh ili riječ. Ona koja se rodi spontano, da je niste tražili, koja vas obori s nogu, zbog koje otežano dišete i noću se budite.

Nekoć se izražavala pismima, pjesmama, pokojim cvijetom ubranim u tuđem dvorištu, danas sve više, kao i ostali blagdani podliježe konzumerizmu, pa se blagdan ljubavi sve češće proslavlja uz skupe poklone i u skupim restoranima. 

Nebeski zaštitnik zaljubljenih sv. Valentin bio je svećenik u Rimu, odlikovao se mudrošću i kreposnim životom, te uživao veliki ugled i kod pogana i kod kršćana. Umro je mučeničkom smrću, jer je odbijao vjerovati u rimske bogove, a vjerovao samo u Krista Spasitelja. Ljubav je u Bibliji dobila mnogo prostora, a najljepši dio je svakako Salomonova Pjesma nad pjesmama koja govori o snažnoj ljubavi muškarca i žene. 

„Stavi me kao znak na srce,
kao pečat na ruku svoju,
jer ljubav je jaka kao smrt“, kaže u jednom trenutku zaručnica. 


Izuzevši Pjesmu nad pjesmama, tu je i Hvalospjev ljubavi iz Prve poslanice Korinćanima. 


Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.


O ljubavi su napisane na tisuće pjesama, kako o ostvarenoj poput Salomonove, tako i o nestvarenoj Zvonke Bogdana. 


„Dotaknu se linije života
dve sudbine kao jedna traju
il' se dirnu, il' se ne dodirnu
al' jedna za drugu dobro znaju“. 


Ljubav je sama po sebi dar drugome, i prihvaćanje dara ljubavi od drugoga. Sama po sebi ispunjujuća i kreativna ne traži odviše svjetovnog i materijalnog. Biti će dovoljna i jedna rečenica iz motora ljubavi – srca.