Sve manje platiša RTV pretplate

O ovim podacima upoznati su prije dva dana članovi Odbora Javnog RTV sustava BiH, a naplata RTV pretplate bila je i tema posebne sjednice, na kojoj je odlučeno da se uradi revizija naplate ovog poreza.

Kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", na posljednjoj sjednici nije bilo suglasnosti o izboru revizorske kuće koja bi se bavila ovim poslom, jer su članovi UO RTV FBiH iznijeli primjedbe na odabir najpovoljnijeg ponuđača na natječaju- revizorsku kuću "Džaferović".

Očekuje se da će komisija koja je provodila natječajnu proceduru za revizorsku kuću za iduću sjednicu pripremiti izvještaj kako bi članovi Odbora sistema donijeli i konačnu odluku o provođenju revizije naplate RTV takse.

Naplata RTV takse putem "BH telekoma" i "HT Mostar" pala je za 17,2 % u prva dva mjeseca ove godine, dok je naplata putem "M:tela" porasla za 3,1 odsto.

U Odboru Javnog RTV sustava BiH ovakve podatke smatraju poražavajućim, posebno što je naplata RTV takse za 2010. godinu zabilježila pad od 23 %. RTV pretplata je porez na posjedovanje TV prijemnika i plaća se uz telefonske račune, a ustanovljeno je da se zbog ovog poreza otkazuje telefonska pretplata.

Marija Putica, član Odbora sustava javnih emitera BiH, smatra da, uz propuste u procesu naplate RTV pretplate, na pad utiče i program, odnosno uređivačka politika.

"Na sjednici Odbora sustava u utorak bila je točka dnevnog reda o poštivanju profesionalnih standarda i to je u vezi s kodeksom javnih emitera. Neophodna je analiza programskih sadržaja emitera, čemu se UO RTV FBiH protivi i čak su donijeli zaključak na svojoj sjednici da se to ne razmatra. Uvjerena sam da pad broja pretplatnika mora upućivati na nezadovoljstvo programom", navela je Putica.

Ona smatra da se ovim dovodi u pitanje opstanak javnih emitera kojima je RTV taksa glavni izvor prihoda.

Srna