SVE MANJE DOMAĆIH STUDENATA Sveučilište u BiH uvodi nastavu na engleskom jeziku kako bi privuklo strane studente

Studenti
Ilustrativna fotografija

Univerzitet u Tuzli nastavlja s negativnim trendom pada broja upisanih studenata. U predstojećoj akademskoj godini bit će ih za 150 manje, a županijska vlast spas vidi u internacionalizaciji te visokoškolske ustanove, uvođenju nastave na engleskom jeziku i dovođenju stranih studenata.

Vlada Tuzlanske županije dala je suglasnost na plan upisa studenata na Univerzitet u Tuzli u predstojećoj akademskoj godini. Za prvi i prvi integrirani ciklus studija na raspolaganju je 2.022 mjesta, što je za njih 150 manje u odnosu na aktualnu akademsku godinu, piše Klix.

"S obzirom na to da bilježimo pad broja studenata, Vlada TŽ je usvojila zaključak kojim je obvezala Univerzitet u Tuzli da započne proces internacionalizacije. Mi smo svakako i kroz strateške dokumente imali u planu da ovaj proces bude realiziran u kampusu, međutim zbog pada broja studenata, odlučili smo proces započeti sad", kazao je ministar obrazovanja TŽ Ahmed Omerović.

Nastava na engleskom jeziku

Internacionalizacija sveučilišta podrazumijeva, između ostalog i uvođenje predavanja na engleskom jeziku. Prema riječima resornog ministra, određeni studijski programi su spremni za iduću godinu.

"Univerzitet u Tuzli mora napraviti analizu propisa, nakon čega će se pristupiti njihovoj izmjeni. Shodno tome, stranim studentima ćemo omogućiti dolazak u Tuzlu na studiranje. U razgovorima s nekoliko rektora univerziteta iz Turske smo razmatrali mogućnosti dolaska stranih studenata. To može biti baza za internacionalizaciju", navodi Omerović.

U aktualnu akademsku godinu na Univerzitetu u Tuzli nakon tri upisna roka primljeno je 1.300 brucoša koji su raspoređeni na 12 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti. U odnosu na akademsku 2010./2011. godinu to je manje njih za čak 75,91 posto. Izgledno, nakon nadolazećih upisnih rokova postotak bi mogao biti veći.

Osim manjeg broja srednjoškolaca, kao glavni uzroci kontinuiranog pada novoupisanih studenata ogleda se i u odlasku stanovništva iz Bosne i Hercegovine, otvaranje privatnih fakulteta te gubitak povjerenja u državna sveučilišta. Problemi su to s kojima se sustav ne hvata ukoštac, jer je to vidljivo iz prakse, piše Klix.

Najviše srednjoškolaca u medicinskoj i elektrotehničkoj školi

S druge strane, upisni rokovi u srednjim školama u Tuzlanskoj županiji su okončani. Službeni broj upisanih učenika još uvijek nije poznat, ali prema informacijama iz resornog županijskog ministarstva, najviše zanimanja je bilo za medicinsku i elektrotehničku školu te određena tehnička zanimanja u mašinskoj školi.

Županijska vlada pozivala je učenike na upisivanje stručnih deficitarnih zanimanja za koja su osigurane stipendije, a izvjesno bi trebale biti osigurane i naknade za obavljanje praktičnog dijela nastave.