SVE KAO I KOD NAS, SAMO BEZ UHIĆENJA U susjeda još jednom pala građevinska mafija, kod nas padaju sitni dileri i šverceri

uskok, ilegalci, uhićenja, uskok, brač

Splitska policija u suradnji s PNUSKOK-om u srijedu jutro provela je akciju uhićenja najmanje šest osoba s područja otoka Brača, Splita i Kaštela. Rezultat je to, kako javlja Slobodna Dalmacijs, višemjesečne istrage koju je provodio splitski USKOK zbog sumnje da je organizirana grupa provodila malverzacije sa zemljištem i ishodovanjem građevinskih dozvola za atraktivne lokacije u bračkim uvalama, posebice na području Milne, na parcelama koje nikada nisu bile građevinske.

Insajderske informacije govore da se sve počelo raspetljavati prije nekoliko godina kada je francuska tajna služba DGSE upozorila hrvatske kolege da raspolažu informacijama da bi jedan njihov državljanin preko fiktivne tvrtke mogao pokušati "prati" novac kupovinom zemljišta na otoku Braču za milijune eura.

Prema neslužbenim informacijama, među uhićenima je Snežana Bralić, nekadašnja šefica županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo ispostave u Supetru koja unazad nekoliko godina radi u tom uredu kao savjetnica.

"Mogu vam potvrditi da je policija u srijedu ujutro posjetila moju klijenticu na njenom radnom mjestu, no ništa detaljnije ne mogu iznositi u javnost jer tek trebamo vidjeti o čemu se ovdje radi", kratko je Slobodnoj Dalmaciji komentirao supetarski odvjetnik Dean Rahan.

Osim nje, po našim neslužbenim informacijama, uhićeni su još i Ivan i Tonći K., jedan splitski arhitekt, pa geodet i još jedna osoba.

Cijela se priča "kotrlja" javnim prostorom već par godina, a zbog toga što je ukazivao na takve ilegalne radnje preko kojih su se zarađivali milijuni eura Frane Lozić, načelnik bračke općine Milna primao je brutalne prijetnje smrću i čak ga je čuvala i policija.

A Lozić je u veljači ove godine za emisiju "Provjereno" javno govorio o tome što se događalo. Stvar je bila vrlo jednostavna i dobro organizirana.

Dakle, prvo bi investitori, a radilo se o građevinarima sa šireg splitskog područja, zatražili legalizaciju objekata koji nikad nisu bili izgrađeni niti su postojali na tim lokacijama, a radi se o nedirnutim uvalama Joja, Smokvina i Špacamiža.

Prvo bi se prikazalo da je nezakonito izgrađena zgrada, nekad su to bile doslovno kartonski objekti, postojala prije lipnja 2011. godine kako propisuje Zakon o legalizaciji objekata prema kojem je predviđena legalizacija svih bespravno sagrađenih ili dograđenih objekata ili objekata započetih s gradnjom između 15. veljače 1968. godine do 21. lipnja 2011. godine uz određene uvjete koje Zakon predviđa. Izradila bi se lažna snimka izvedenog stanja tog (ne)postojećeg objekta u arhitektonskom uredu, a prilagala bi se i lažna geodetska snimka. Potom bi takve zahtjeve za legalizaciju odobravao ured u Supetru.

Kako su izvještavali mediji, u jednoj od spornih situacija, u svibnju 2019. godine ispostava Županijskog ureda u Supetru Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava šalje tek obavijest kako je splitski investitor krenuo u uklanjanje građevine. Prijavu početka radova odobrila je, naravno, Snežana Bralić.

U međuvremenu su investitori zemljišta kao građevna prodavali kupcima, a radi se o nekoliko stranih tvrtki čiji su vlasnici francuski državljani. Nakon što bi dali milijune eura za zemljište koje je bilo "čiysto" po papirima, novi vlasnici pokrenuli bi izgradnju zamjenske zgrade za stanovanje te bi tražili i dobivali zamjensku građevinsku dozvolu koji bi, pogađate, opet odobravala Bralić.

"Nemam nikakve informacije o tome, no ako je točno to što mi govorite, onda mogu samo reći da mi je jako drago da su institucije države napokon krenule u akciju i da se napokon nazire da bi cijela priča mogla dobiti pozitivan epilog. Mene u cijeloj priči sad najviše brine tko će obeštetiti kupce koji su kupili ta zemljišta, oni su dobili zamjenske građevinske dozvole i po papirima mogu graditi. Samo na području Milne radi se o devet takvih parcela i objektima obujma od 800 do 100 kubnih metara, po mojim spoznajama, a u pitanju su milijuni eura", komentirao je u srijedu ujutro načelnik Lozić. Dodaje, odgovarajući na novinarsko pitanje, i da nakon što je izašao u medije sa činjenicom da je dobivao prijetnje, više nije imao sličnih situacija.

Lozić je shvatio da se nešto čudno događa kada je, za jednu od tih fantomskih građevina, do njega došao i dopis o obračunu komunalnog doprinosa, a što je trebao biti jedan od posljednjih dokumenata kako bi se izdale zamjenske građevinske dozvole.

"Kada su ti predmeti došli do mene od strane Ureda za graditeljstvo iz Supetra na prvi pogled mislio sam da je to neka šala ili zabuna. Živim u Milni cijeli svoj život i vrlo dobro poznajem svaki pedalj moje općine pa tako i vrlo dobro znam da na tim lokacijama nikada nisu postojale zgrade. Kao 'grom iz vedra neba' preda mnom su se našli predmeti legalizacija ne zgrada, nego zgradurina volumena i tisuću kubnih metara", pričao je Lozić prije godinu i pol dana za Dalmacijanews.

"Sve što vam mogu reći jest da sam čula da su bila nekakva uhićenja. Znala sam da se vodi nekakva istraga, ali sve je to bilo vrlo tajnovito i očito je ovo sada epilog. Koliko ja znam, a ovdje sam osam godina, na području Supetra se nisu događale takve stvari kao u Milni posebice zato jer naše gradske službe vrlo strogo provjeravaju svaki predmet koji dođe, a koji je vezan za legalizaciju objekata", komentirala je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Očekuje se da će šestero uhićenih u ovoj akciji biti privedeni na ispitivanje u USKOK tijekom četvrtka, a nakon toga će biti poznato da li će Daira Barović, zamjenica ravnateljice USKOK-a po kojoj osnovi i za koga od uhićenih tražiti određivanje istražnog zatvora.