SVE JE POSKUPILO, SAMO JE DROGA POJEFTINILA U Banjoj Luci zabilježen ovisnik o kokainu star samo 12 godina

droga mladi mostar

Narkotici u BiH sve su dostupniji i jeftiniji. Dobna granica konzumenata sve je niža, a zlo narkomanije sve više prisutno. Pošast modernog doba sve više uzima primat, a alaramantan podatak je da je u BiH zabilježen ovisnik od kokaina sa samo 12 godina. Dok je za neke narkomanija tema o kojoj se nerado govori, za druge je unosan biznis, piše N1.

Narkotike u BiH koriste i dvanaestogodišnjaci. Jedan takav slučaj zabilježen je i u Banjoj Luci. Na Klinici za psihijatriju najmlađi ovisnik od kokaina ima samo 12 godina. Ništa novo, kaže psiholog Sonja Stančić. Narkomanija među adolescentima odavno je prisutna.

“Ovakav slučaj ukazuje na preveliku količinu novca i preveliku količinu dostupnosti, odnosno slobodnog vremena, a ustvari tražimo uzrok u samoj obitelji kako jedno dijete od 13 godina provodi vrijeme i može da provodi vrijeme da mu je dostupan kokain na takav način da postane i ovisnik o tome”, kaže Stančić.

Da su tinejdžeri najčešće korisnici narkotika vrlo često se uvjeri I policija na terenu. Marihuana se najviše konzumira. Slijedi speed, a potom i kokain. I to na mjestima poput dječijih igrališta, izletišta, ali i klubova. Mladi obično čekaju petak kada skače konzumacija svih stimulansa. Upotreba narkotika postala je “uobičajen” način zabave vikendom.

Slobodan Todorović, komandant Policijske stanice za intervencije kazao je:

“Kada radimo raciju najčešće u ugostiteljim objektima pronalazimo narkotike, ali i u vozilima”.

Sonja Stančić, psiholog:

“Svi u klubovima konzumiraju narkotike, nije pitanje da li konzumiraju, konzumiraju sigurno,samo je pitanje količine”. 

Devedesetih je to bio heroin, danas se može, kako se to popularno kaže sve pronaći u jednoj “crti”. Ecstasy i amfetamini preuzeli su primat. Razlog: Prevelika dostupnost, ali i privlačna cijena.

Pa tako u BiH gram marihuane možerte  nabaviti za 10 maraka, gram speeda košta između 10 i 20 KM, dok gram kokaina od 150 do 200KM

I tako sve počinje. Od petka i eksperimentiranja, upozoravaju iz Centra za odvikavanje Marjanovac, jedinog takvog u RS. U društvu konzumerizma, hedonizma I poljuljanih vrijednosti, odgoj je najbolja prevencija.

Amata Anđelić, Centar za odvikavanje Marjanovac:

“Uvijek je ta prevelika sigurnost ja mogu uvijek stati a nažalost jedini način je da stvarno ostanete čisti je da nikad ne probate i ne kažem da je svako eksperimentiranje ovisnost ali stvara ulazna vrata, jedan veliki stručnjak je rekao da iza svake ovisnosti stoji bol, a mladi čovjek želi biti prihvaćen, a nažalost kod nas je ako nisi kao ja ne možeš biti sa mnom”. 

Što pospješuju I društvene mreže “glamuraliziranjem” droge kao stila života. S druge strane, trgovina narkoticima “cvjeta” u regiji. Zapadni Balkan nalazi se na raskrižju nekoliko glavnih ruta trgovine najčešće kanabisom, kokainom, heroinom I sintetičkim drogama. Dok je ovo tema od koje se u bh.društvu bježi, dileri od iste, itekako dobro žive.