SVE ISTO Prometovanje u Hrvatsku normalno, ništa službeno nije došlo o novom zatvaranju granica

SVE ISTO Prometovanje u Hrvatsku normalno, ništa službeno nije došlo o novom zatvaranju granica
Ilustracija

Premda se uvelike u kuloarima govori, pa i na društvenim mrežama dijele šaljive ilustracije o tome da će Hrvatska opet zatvoriti granicu s BiH, službenih potvrda o tome nema. 

Odlukom RH od 30. lipnja državljanima Bosne i Hercegovine, koji su i državljani Hrvatske omogućen je neometan ulazak u R. Hrvatsku, dok je onima koji su samo državljani BiH ulazak omogućen uz određene uvjete. 

Ta je odluka na snazi već tjedan dana, a ostaje do 15. srpnja, a Granična policija BiH nije dobila nikakve informacije o novim režimima prelaska granice, kaže glasnogovornica granične policije Franka Vican. 

To pak znači da ostaju na snazi stare odluke i pravila. 

Naime, odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, 30.6.2020.godine, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u R. Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uvjeta, objasnila je Granična policija BiH.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu) ne primjenjuje se na:
- zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
- prekogranične radnike
- prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
- diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
- putnike u tranzitu
- osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes
- osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga

Osobe koje ispunjavaju navedene uvjete, potrebno je da se najave online putem aplikacije entercroatia.mup.hr te ostave potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prijelazima prilikom ispunjavanja istih.

Osobama koje ispunjavaju navedene uvjete, omogućit će se prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ta odluka stupila je na snagu 1. srpnja 2020. godine i primjenjuje se do 15. srpnja 2020. godine.