Svaki osmi stanovnik u BiH se kocka

kockanje, BIH

Bosna i Hercegovina, prema statistikama, postaje zemlja kockara. U ovom trenutku svaki osmi stanovnik bavi se kockanjem. Dok političari ne vide važnost problema kladionica u blizini škola, raste broj ovisnika o kockanju.

Procjenjuje se da je više desetina tisuća građana patološki ovisno o kockanju. Na putu ka izliječenju, rijetki su oni koji se suoče s problemom, a još rijeđi oni koji se uspiju izliječiti od ove bolesti, javlja N1.

''Moj bivši suprug je prodao gotovo sve iz kuće, namještaj, odjeću, obuću, nakit. Sve je počelo od kladionica, a potom poker aparati, kazino... Uzeo je i kredit da bi imao novac za kocku. Uništio je obitelj, njegove roditelje, našu djecu. Bila sam na rubu smrti nekoliko puta.''

Ovako svoju priču započinje žena, koje nije htjela otkriti identitet. Duže od petnaest godina bila je u braku s kockarom. Kaže da je preživjela pakao od života.

"Kocka je psihološka ovisnost kod pojedinca, kao kod alkoholičara, kao kod narkomana. Vizija kockara je usmjerena samo ka tom dobitku i oni se ne tako rijetko, ne ustručavaju se, za osiguranje novca za kocku. Kad to postane ovisnost, oni se ne ustručavaju raditi određena kaznena djela, poput krađe, prevare, iznude", pojašnjava Vladimir Vasić, sociolog.

U Bosni i Hercegovini rijetki su oni koji se odluče suočiti s činjenicom da su ovisni o kockanju. Na takvo stanje obično ukazuju članovi obitelji, kada pretrpe određenu krizu kockara u obitelji.

"On zanemaruje sve svoje socijalne obveze. Ukoliko govorimo o bračnim partnerima, on zanemaruje ulogu u obitelji, zanemaruje ulogu roditelja, zanemaruje ulogu bračnog suputnika, sve je usmjereno ka kocki", ističe Vasić.

O problemu kockanja govorilo se i u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Rijaset Islamske zajednice radi na provođenju aktivnosti prevencije i zaustavljanja porasta broja patoloških kockara.

Aktualna crna statistika kaže da blizu pola milijuna građana ove zemlje igra igre na sreću. U ovom trenutku svaki osmi stanovnik je u kladionici, kockarnici ili kazinu. Bosna i Hercegovina je prva u Europi po broju kladionica, a ovdje živi blizu 50.000 patoloških kockara.