SVAK' IMA SVOJ ZNAK U dvorištu MUP-a u Mostaru svakodnevno vozači naprave stotine prekršaja

Tehnički pregled Mostar

Portalu Hercegovina.info obratila se skupina stanara „Vranice“, koji tvrde da im je stranica za tehnički pregled u dvorištu otežava svakodnevicu. 

Naime, u njihovu dvorištu, između zgrade „Vranice“ i Ekonomske škole Joze Martinovića nikla je stanica za tehnički pregled vozila Asa Central osiguranja, zatvoren je u potpunosti prolaz prema MUP-u, te postavljena neslužbena prometna signalizacija. 

Tehnički pregled Mostar

Cijela situacija, navode, traje preko godinu dana. 

„Naši problemi vežu se za vrijeme početka 'rekonstrukcije' barake kod Ekonomske škole (dio Porezne uprave Grada Mostara nakon rata), a zapravo izgradnje potpuno novog objekta koji daleko izlazi izvan gabarita ranije postojećeg privremenog objekta, kakav je baraka i bila i pretvaranjem tog novog objekta u stanicu za tehnički pregled vozila. Početkom te 'rekonstrukcije' onemogućeni smo u prilazu zgradi, javnom parkingu, odlaganju smeća, a odvoz smeća iz naselja skoro nemoguć u radnim danima, obzirom na radno vrijeme stanice i dinamiku odvoza smeća“, navode upitani o konkretnim problemima u dvorištu.  

Reagirali bi i ranije

Problem s kojim se stanari trenutno susreću, osim enormne buke, a koji navode je izrazito velika koncentracija zagađenosti zraka, jer se u tom prostoru godišnje obavi oko 10.000 tehničkih pregleda. „Dakle, oko 30 vozila dnevno (ponedjeljak-subota) ulazi i izlazi sa stanice za tehnički pregled te se posebno mjere ispušni plinovi, a što jasno govori o (ne)kvaliteti života stanara u tom naselju. Da smo znali koja je prava svrha i namjena objekta u vrijeme kada je rekonstrukcija započeta zasigurno bi reagirali puno ranije, međutim sada smo dovedeni pred svršen čin“, navode nam dalje ogorčeni stanari. 

Tehnički pregled Mostar

Poseban dio ove priče je, navode nam dalje, opća sigurnost u prometu, budući da stanica nema adekvatan pristup tj. cesta je široka tek toliko da može proći veće vozilo, a  njome svakodnevno prolazi desetine auta uključujući i kamione.  

Zbog ovih okolnosti praktički je onemogućen pristup stanarima na javni parking, jer je u svakom trenutku unutar radnog vremena od ponedjeljka pa do subote paralelno parkirano više auta koja čekaju da obave svoj tehnički pregled. 

Da apsurd bude veći, svima koji žive u tom naselju je dobro poznato da se tu nalazi MUP HNŽ, kao i da je tu „oduvijek“ postavljen znak, negdje na polovini ulice koji u svojoj naravi predstavlja izričitu zabranu kretanja za sva vozila - osim za službenike MUP-a, kao i da je MUP nekada davno tu imao svoju ogradu koju su pomicali samo prilikom ulaska i izlaska svojih vozila i „pauka“.

Tehnički pregled Mostar

U vrijeme kada je objekt bio u izgradnji investitor je iza tog znaka (gledano iz smjera jug-sjever) iscrtao horizontalni znak skretanje ulijevo.   

Iz Asa Central osiguranja, koje koristi ove prostorije ne odgovaraju na naš upit vezan za ovu problematiku, dok vlasnik objekta Ilija Vrljić ne vidi u dvorištu ništa sporno. Štoviše, navodi da tu nema nikakve pobune stanara, nego se pak odvija sukob osiguravajućih kuća, a preko njegovih leđa.

„To ti je sukob Euroherca i Ase, odvjetnik Euroherca ima dvije godine piše to nešto. Što se tiče stanara nema nikakva sukoba sa stanarima, niti ga je ikada bilo, kao što nije bilo nikakvih upita prema meni, što se stanara tiče“, navodi Vrljić. Tvrdi i da nema protuzakonite signalizacije u ovom dijelu gradu. 

„Treba staviti signalizaciju sukladno rješenju koje je izdao grad, samo što nije to stavljeno. Ima signalizacija koju je grad napisao kada je bio tehnički prijem“, objašnjava Vrljić. 

Samovoljno postavljanje znakova

Međutim, gradska inspekcija koja je 2. kolovoza ove godine izvršila inspekcijski pregled na ovoj lokaciji donosi rješenje kojim se Iliji Vrljiću nalaže da sa dijela kolovoza Ulice Splitska/Brune Bušića ukloni svu horizontalnu signalizaciju kao i znak obavezan smjer desno postavljen na javnoj površini sjeveroistočno od objekta u vlasništvu imenovanog. „Na terenu, objekat ima kolski prilaz sa južne strane i kolski izlaz na sjeveru na kojem se zatiče već spomenuti znak obaveznog kretanja u desno, tj. u smjeru juga, čime vozila ulaze u zabranu. Uvidom u podatke Općinskog suda u Mosstaru za predmetnu česticu k.č 2686/2 SP Mostar (ekonomska škola) utvrđeno je da ne postoji upis povlasnog dobra što znači da pitanje korištenja dijela dvorišta ekonomske škole za prilaze s javnog puta do parcele navedenog vlasnika nije pravno riješeno“, navodi u rješenju inspektorica Grada Mostara Dalila Spahić

Rješenje inspekcije 21.9.2023 by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Ista inspektorica rješenjem utvrđuje da je investitor Ilija Vrljić ignorirajući postojeću prometnu signalizaciju, sasvim neodobreno izvršio iscrtavanje horizontalne signalizacije na kolovozu javnog puta ulice navodeći javni promet prema svom objektu kao što je i izvršio postavljanje znaka obveznog smjera desno sjeveroistočno od izlaza iz svog objekta navodeći svjesno vozače u prekršaj. 

Vrljić pak ima papir koji poništava ovaj papir. Osigurao mu ga je donedavni županijski ministar prometa Stjepan Krasić neposredno pred smjenu vlasti u HNŽ-u. Krasić poništava rješenje inspektorice i predmet vraća na ponovni postupak i odlučivanje, a to obrazlaže činjenicom da je Vrljić dobio uporabnu dozvolu za postojeći objekat, nalažući Gradu da usklađivanje prometne signalizacije s novonastalom situacijom na terenu. Krasićevo rješenje je od 3. studenog ove godine, a nova Vlada je potvrđena 9. studenog ove godine. 

Rješenje Ministarstva prometa HNŽ 03.11.2023 by Uredništvo hercegovina info on Scribd

„Mi smo se putem punomoćnika u proteklih 7 mjeseci obraćali Gradu Mostaru i to: Odjelu za urbanizam i građenje, Službi za katastar, Službi za inspekcijske poslove, Gradonačelniku, Gradskom vijeću te MUP-u, Pravobraniteljstvu, Ekonomskoj školi, Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH, Ministarstvu prometa i veza HNŽ i naišli smo na zid šutnje svih osim Službe za inspekcijske poslove gdje je inspektorica naložila geometru izlazak na lice mjesta koji je utvrdio sve ovo o čemu govorim te je temeljem tih utvrđenja i doneseno rješenje od dana 21.09.2023. godine kojim se nalaže uklanjanje nezakonito postavljenje signalizacije. 
Rješenje o uklanjanju nezakonito postavljene signalizacije je ukinuto i predmet je vraćen na ponovni postupak, unatoč činjenici da Žalba nije obuhvaćala navode kojima se Ministarstvo prometa i veza HNŽ bavilo, pa se stječe dojam da sada Ministarstvo daje nalog Službi za inspekcije da legalizira sve nelegalne aktivnosti investitora (Rješenje od dana 03.11.2023. godine)“, objašnjavaju stanari koje zastupa odvjetnički ured Martinović i partneri. Navode da ne misle stati u borbi da vrate mir u svoje dvorište.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.