SUSTAV U PRAKSI Ova općina u Hercegovini ima samo jednog liječnika na više tisuća građana

ljubinje,Hercegovina,liječnici
Hercegovina.info

Iako je broj stanovnika uvijek veći na popisu, nego što je stvarno stanje, postojala je nada da će se situacija promijeniti i popraviti. Točno, potrebno je mnogo faktora da se poklopi da bi se stanovništvo vratilo i točno je da se treba utjecati na sustav, da svi reagiraju, da ne dođe do potpunog gašenja. Jedna od takvih općina je Ljubinje. Pored toga što je teško doći do zaposlenja, pa je migracija u tom slučaju opravdana, Ljubinje već duže vrijeme ima samo jednog liječnika dostupnog građanima. Je li moguće da samo jedan medicinski radnik bude dostupan za par tisuća građana u svakom trenutku dana i noći? Specijalistkinja radiologije, dr. Suzana Milutinović, za hercegovina.info kaže da se već određeno vrijeme sama suočava sa svim nedaćama Ljubinjaca.

Hercegovina,ljubinje,liječnici

Hercegovina,ljubinje,liječnici

"Ovdje izdržavam jer smatram da je ovo privremeno rješenje, kratkotrajno privremeno, bar na ovaj način rada. Liječnica koja je ranije ovde radila i ja smo bile lijepo organizirale posao, iako nam je i tada falila pomoć. U Domu zdravlja Ljubinje, radi se obiteljska medicina, specijalističke usluge radiologije, specijalističke usluge HES službe, pedijatrijske usluge i hitna medicinska pomoć. Za sada, je koliko-toliko dobro organizirano, ali najviše nedostaje služba hitne medicinske pomoći, da bude dostupna 24 sata."

Doktorica Milutinović, već drugi mjesec, sama obavlja sve medicinske usluge u ovoj općini . Pomoć više nije stvar izbora, već potrebe.

"Rješenje bi bilo da dođu bar jedan, a još bolje dva liječnika, da budu stalno ovdje, jer ovo što se sada radi, dođu po 15-20 dana, samo pravi još veću konfuziju. Nemaju dovoljno vremena ni da se uhodaju u posao, ni da upoznaju pacijente. Druga opcija je da se rad Doma zdravlja svede samo na službu obiteljske medicine, koja će raditi od 7-15 sati, ali što nakon toga? Što će građani popodne ili noću? U Ljubinju ima dosta beba. Mi jesmo općina sa starijom populacijom, ali ipak, ima dosta djece. Što da rade stariji pacijenti koji zahtijevaju kućnu njegu?"

Vršitelj dužnosti direktora ove ustanove, dr. Svjetlana Vojčić smatra da bi dva liječnika riješila problem s kojim se susreću.

Hercegovina,ljubinje,liječnici

"Nemoguće je s jednim liječnikom održavati 11 službi, koliko ima ovaj Dom zdravlja. Hitna medicinska služba je prijeko potrebna, najviše iz razloga što se Ljubinje nalazi na putu Trebinje - Stolac - Mostar, koji je izuzetno prometan, pa nažalost, prometne nezgode nisu rijetkost. Postaje fizički neizvodljivo da sve postigne jedna osoba, a ni zakon ne poznaje takvo pravilo”, ističe Vojčić.

Načelnik općine Ljubinje Stevo Drapić apelira  i na državu i na sustav da se uključi u rješavanje ovog problema.

"Većina malih, lokalnih zajednica ima problem kadrovske prirode. Danas su medicinski radnici deficitaran kadar i razumljivo je da liječnici žele raditi u većim centrima, većim gradovima, pa su male općine prepuštene same sebi."

Hercegovina,ljubinje,liječnici

Natječaj u Domu zdravlja Ljubinje je stalno otvoren. Drapić naglašava da oni, kao zajednica mogu ponuditi stan koji je u vlasništvu općine, ali koji bi nakon četiri godine provedene na mjestu liječnika u Ljubinju, taj stan prepisali u vlasništvo istom, nadajući se da će bar na taj način, nekoga privoliti da dođe u Ljubinje. Nedostatak posla, a sada i medicinskog osoblja, samo dodatno utječe na odluku Ljubinjaca da napuštaju ovu općinu. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.