Šuška se da u Eronetu plaća ide 20 posto dolje, Sindikat prijeti štrajkom, a Uprava kaže ništa od toga

Eronet
hercegovina.info

Dok se među djelatnicima HT Eroneta uvelike govori da bi već nakon lokalnih izbora plaće u toj tvrtci mogle pasti i za 20 posto, iz Uprave tvrde da je to zadnja mjera za kojom bi se posezalo. 

Zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora, ali i priče o smanjenju plaća prilično je napet i odnos Uprave i Sindikata HT Eroneta, pa se i jedni i drugi internim aktima obraćaju uposlenicima oko stanja u poduzeću, saznaje hercegovina.info. 

Plaća dolje, štrajk gore

U Sindikatu HT-a kažu da nemaju potvrdu niti da će smanjenja plaća biti, niti da neće. 

„Te priče u HT-u postoje, one su vjerovatno potekle zbog isticanja negativnih posljedica koronavirusa na poslovanje poduzeća, što je činila Uprava. Činjenica je da su i predstavnici Vlade Federacije to stanje vrlo vješto koristili kad smo pregovarali oko granskog kolektivnog ugovora, kao odlučujući argument da se on ne zaključi“, kaže predsjednik sindikata HT-a Saša Živković

Ističe da je na sastancima s Upravom HT-a kazano da nemaju namjere smanjivati plaće. 

„Kada je u pitanju sljedeća godina dopisom prema njima tražimo odgovor ima li neke podloge u toj priči ili nema“, ispričao je Živković. Inače, podsjeća da je granski kolektivni ugovor istekao, a Vlada Fedracije već mjesecima opstruira zaključivanje novog.  

„U ovom trenutku Vlada Federacije ne pokazuje jasne namjere da se potpiše granski kolektivni ugovor, niti daje jasne razlog zašto jedino dva telekoma ne mogu imati granski kolektivni ugovor. To su nekakvi različiti kriteriji za telekome i druga poduzeća. Kolege iz BH Telecoma smatraju da je riječ o mogućoj privatizaciji, i da samo to može biti razlog. Jasnih nazanaka nema, a i jučer smo imali sastanak na tu temu“, kaže čelnik sindikata HT-a Mostar. Ako, kada je u pitanju GKU rješenja ne bude do kraja tjedna, sindikati najavljuju štrajk, a isto sredstvo će koristiti i ako bude smanjenja plaća. 

„Ako bude namjera Uprave da smanje plaće definitivno će biti štrajka. Mi smatramo da HT nema problema u poslovanju koji bi bili razlog za smanjenje plaća, osobito u ovakvim vremenima. Najlakše se uvijek posegne za pravima radnika“, zaključuje Živković. 

Iz Uprave kažu da smanjenja plaća nije bilo, te da ih neće ni biti. 

Zadržavaju istu razinu plaća

„Nema nikakvih naznaka niti najava da će djelatnicima HT ERONET-a biti smanjivane plaće, što je predsjednik Uprave Vilim Primorac i isticao nekoliko puta u službenim izjavama tijekom ove godine koja je, znamo, za sve nas bila puna izazova uvjetovanih pandemijom koronavirusa.

Činjenica je da su pojavom Covida 19 sva poduzeća u regiji, bez iznimke, suočena sa smanjenjem prihoda i negativnim trendom u poslovanju te je većina njih posegnula za nepopularnim mjerama kao što su smanjenja plaća i drugih davanja, čak i otkazi ugovora o radu.  Unatoč složenoj situaciji koju je prouzročila pandemija, ponovimo još jednom, Uprava JP HT d.d. Mostar cijelo je vrijeme isplaćivala pune plaće i sve dodatke djelatnicima“, kazali su iz Odjela za korporativne komunikacije. Ističu da Uprava poduzeća poduzima sve aktivnosti kako bi se zadržala ista razina plaća, a  poslovna godina završila pozitivnim rezultatom. 

„Dakle, dosad nije bilo apsolutno nikakvih smanjenja plaća i ostalih obveza prema djelatnicima, i to je, uistinu, zadnja mjera za kojom bi se posegnulo“, zaključili su.