SUMNJIVI LIJEKOVI Internet preplavljuju lažni intervjui s liječnicima koji preporučuju medicinske preparate

SUMNJIVI LIJEKOVI Internet preplavljuju lažni intervjui s liječnicima koji preporučuju medicinske preparate
Ilustracija / Shutterstock

Na internetu je sve češće primamljivo reklamiranje medicinskih preparata, koji liječe sve vrste bolesti. Ponuda se dodatno promovira lažnim intervjuima s doktorima. Mnogi, čije je ime iskorišteno, prešute, ali ima i onih koji pokucaju na vrata nadležnih, piše N1.

Izmišljaju intervjue s liječnicima

Liječeći neizlječive bolesti, u izmišljenom intervjuu, doktor Branislav Mihajlović navodno poziva građane da kupe lijek Cardiline, obećavajući im ozdravljenje. Čim je saznao za internet prevaru, doktor Mihajlović je prijavio nadležnima, između ostalog i Županijskoj upravi za inspekcijske poslove. Mihajlović je stigao do saznanja da su umiješane bugarska i sarajevska tvrtka.

“Poslije inspekcijske kontrole ustanovljeno je da marketing radi Dalmatika odnosno proizvođač, a da distribuciju radi Lead Shop iz Sarajeva. Što znači da su se inspektori ogradili i rekli da oni nemaju i da njihova nadležnost nije izvan BiH, jer je proizvođač i marketing izvan BiH. I sad imamo jednu uvezanu grupu, međunarodno uvezanu grupu u kojoj likovi iz Bugarske proizvode i rade marketing, a u BiH dio te grupe distribuira”, rekao je doktor Branislav Mihajlović.

Usprkos tomu što se u izmišljenom intervjuu spominje ozdravljenje, (GFX) u dokumentaciji koju je Mihajlović dobio od Županijske uprave za inspekcijske poslove, navodi se da je Cardiline dodatak prehrani, ali da mu se ne smiju pripisivati ljekovita svojstva.

Okružno javno tužiteljstvo u Banjoj Luci potvrdilo je za N1 da su prijavu zaprimili od doktora Branislava, te proslijedili tužiteljstvu u Županiji Sarajevo, od kojega nismo dobili odgovore u kojoj fazi je spomenuti predmet.

Istu sudbinu lažnog predstavljanja nedavno je doživio sarajevski kardiolog Emir Solaković. I on je posegnuo za prijavom, ali kako navodi, bez ikakvih rezultata.

“Da su moju sliku stavili za neki lijek koji prodaju. Znači, životi ljudi u BiH su ugroženi, u onoj bočici što stoji? Nije sigurno voda, sigurno je nešto sumnjive kvalitete”, ističe Solaković.