SUMNJA NA KORONAVIRUS U izolaciji 44 učenika i tri profesora sarajevske Druge gimnazije

SUMNJA NA KORONAVIRUS U izolaciji 44 učenika i tri profesora sarajevske Druge gimnazije
Ilustracija

Učenici i profesori Druge gimnazije Sarajevo koji su bili na ekskurziji u Njemačkoj, a vratili su se u BiH u petak, 6. ožujka, bit će u izolaciji 14 dana koliko traje i period inkubacije koronavirusa, potvrdio je Feni direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović.

Dodao je da je riječ o 44 učenika i tri profesora Druge gimnazije Sarajevo koji su se u petak navečer vratili sa studijskog putovanja iz Munchena.

"I učenici i profesori se osjećaju dobro i niko nije zaražen. Dobili smo rješenje od sanitarne inspekcije da se učenici zadrže kod kuće i oni se nalaze u kućnoj izolaciji. Razlog je preventivna mjera zaštite od koronavirusa", kazao je Alibegović.

Kako je naveo, odluka je zvanično donesena jučer iz preventivnih razloga, s obzirom na to da su boravili u Njemačkoj u kojoj je potvrđeno više od 1.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Uprava Druge gimnazije Sarajevo je postupila po rješenju Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu i poduzela sve mjere i radnje prema prevazilaženju trenutne situacije, koje se tiču organiziranja online nastave za navedene učenike putem platforme Google for education.

Također, pojačane su sve mjere zaštite samog objekta i svih učenika i radnika škole, u smislu redovnog tretiranja površina sredstvima za dezinfekciju.