FOTO/VIDEO  'SUKOB' U LJUBUŠKOM Na Kravici ratovali Amerikanci i Rusi

AIRSOFT Ljubuški
Hercegovina.info

Tko je mogao zamisliti da će se ratni sukob Amerikanaca i Rusa voditi upravo na hercegovačkom tlu? Ne, nije riječ o stvarnom ratu, već o uzbudljivom AIRSOFT susretu koji se ovog vikenda odigrao na Kravici. Posvuda su se mogle vidjeti duge cijevi, a šumom su odjekivali pucnjevi. 

Ovaj poprilično zanimljiv sport taktička je igra koja simulira vojni sukob uz korištenje različitih replika oružja, a kombinira elemente strategije, timskog rada i tjelesne izdržljivosti, privlačeći entuzijaste avanture i vanjskih aktivnosti širom svijeta. Rođen u Japanu 70-ih godina prošlog stoljeća, AIRSOFT se brzo proširio Azijom, prešao u Europu i Ameriku, a sada osvaja i srca Hercegovine. 

Drugi po redu susret održan je na Kravici, a okupio je više od 200 natjecatelja i natjecateljica koji su došli iz svih dijelova BiH ali i susjedne Republike Hrvatske. Natjecanje je počelo u subotu nakon što su se sve ekipe prijavile, rasporedile u svoje baze na terenu, te nakon što su organizatori rasporedili zadatke po terenu, a trajalo je sve do nedjelje u 12 sati kada je proglašen pobjednik. 

AIRSOFT Ljubuški

„Što se tiče samog scenarija, on je poprilično zanimljiv, a zamislili smo ga ovako: Svjetska hakerska organizacija poznata kao "HAWK" izvela je sofisticiran napad na ključne serverske sustave diljem svijeta, srušivši centralna računala koja su kontrolirala satelite za navođenje balističkih projektila između zaraćene Amerike i Rusije. Unatoč razornom djelovanju, ostale su netaknute komponente na području gdje su bili glavni serveri, a koje su u konačnici pružile mogućnost ponovne uspostave rada za navigaciju balističkih projektila. Obaviješteni o ovome, zaraćene strane (Amerika i Rusija) reagiraju slanjem svojih snaga i timova hakera kako bi uspostavili nove terminale preko kojih bi aktivirali satelite za projektile“, objasnio je za hercegovina.info Jure Markota jedan od organizatora i moderatora HAWK II OP: DATAWAWE susreta koji je našu ekipu i proveo po terenu dok se odvijao žustar sukob među zaraćenim stranama. 

Da je sve ovo oblik zabave, opuštanja, druženja i upoznavanja novih ljudi objasnio nam je Tonči Baričević, član AIRSFOT tima „Poskoci“ s otoka Brača. Kako nam je kazao ovo je jedan od najstarijih klubova u Republici Hrvatskoj. „Koliko god će nekima zvučati čudno, pogotovo onima koji se nikada nisu ni susreli s ovim sportom, za mene je AIRSOFT jedna velika razbibriga i uživancija“, prokomentirao je. 

AIRSOFT Ljubuški

AIRSOFT je poprilično skup sport i zahtjeva mnogo ulaganja

„Što se tiče same opreme, usuđujem se reći da smo skoro pa identični onoj pravoj vojci, međutim što se tiče oružja, puški i pištolja, radi se o vjernim replikama koje su uglavnom pogonjene baterijama, zrakom ili plinom“, objasnio nam je Tonči te nadodao kako se većina natjecatelja odlučuje za one pogonjene zrakom jer su lakše za rukovanje, a osobna satisfakcija je na nekoj većoj razini. 

Kako se našalio, jednom kada krenete u ovaj sport, teško je odustati i prestati, a još je teže odoljeti kupiti neki novi komad opreme. „Raspon cijena je uistinu velik, ali jedan početnik može očekivati da će uložiti najmanje 1000 Eura prije nego što uopće kroči nogom na teren“, dodao je. Ta cijena uključuje oružje, odjeću, čizme, vezu, itd., a kako objašnjava, kvaliteta opreme diktira cijenu. Osim toga, naglašava kako vremenski uvjeti imaju itekako veliku ulogu jer u slučaju kiše, natjecatelji moraju nositi duplu odoru i duple čizme kako bi se mogli presvući. 

AIRSOFT Ljubuški

Ni kiša ni ružno vrijeme, a onda ni nenadani naleti vjetra, kao ni težak teren nisu spriječili natjecatelje da maksimalno iskoriste ovaj vikend u Ljubuškom. Susret je trajao 24 sata, čak i tijekom noći kada je bilo dopušteno korištenje lampa. „Noć je sama po sebi drugačija, tada koristimo drugu vrstu streljiva koja svijetli u mraku, a za to nam služi poseban dio koji se montira na repliku. Također imamo i različite termalne osmatrače kako bismo mogli vidjeti gdje se nalaze protivnički igrači“, objasnio je Tonči, zapovjednik crvene strane. 

AIRSOFT nije isključivo muški sport

Tradicionalno muški dominiran, AIRSOFT se polako otvara prema ženama koje prepoznaju izazov, taktiku i timsku suradnju kao privlačne elemente ovog sporta. Jučer smo na Kravici imali priliku upoznati i Danijelu, jedinu ženu koja se natjecala. 

AIRSOFT Ljubuški

„Maloprije sam na terenu pogodila jednog momka iz suprotnog tima i kad je vidio da ga nije pogodio muškarac, ostao je u čudu i izjavio je: 'Ti si prva žena koja me pogodila'. Primijećena sam kao žena, ali zaista ne osjećam da uživam neki poseban tretman. Čak štoviše, imam jednak tretman kao i svi ostali. Jedini problem je to što nemam dovoljno kondicije i snage nositi ovu tešku opremu, pa mi kolege pomognu kad zatreba“, objasnila nam je ova simpatična Koručlanka kojoj je ovo drugo natjecanje otkako se odlučila okušati u ovom sportu. 

Stroga pravila vrijede za sve

„Moram naglasiti kako je zabranjen bilo kakav oblik namjernog uništavanja i oštećivanje terena na kojem smo igrali“, objasnio nam je Markota te dodao da postoji niz strogih pravila kojih su se svi morali pridržavati, a čije kršenje rezultira automatskom diskvalifikacijom. Kako nam je objasnio, cilj susreta u Ljubuškom je druženje i promocija airsofta kao ekstremnog outdoor sporta.

Na terenu smo primijetili da su natjecatelji bili izuzetno zadovoljni kvalitetom organizacije, a moramo napomenuti kako je sam događaj imao itekako pozitivan utjecaj i na turistički aspekt budući da su gotovo svi dostupni smještajni kapaciteti u blizini bili popunjeni. Na kraju krajeva, posjetitelji koji su prvi put stigli u Ljubuški nisu krili svoje oduševljenje ovom malom oazom u kamenu, a većina njih je istaknula da će ponovno vratiti. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.