SUKOB INTERESA Nakon tri godine pokrenut postupak protiv Dragana Čovića

SUKOB INTERESA Nakon tri godine pokrenut postupak protiv Dragana Čovića

Nakon tri godine pokrenut je postupak protiv Dragana Čovića zbog sukoba interesa. Prijava datira iz 2018. zbog činjenice da je bio u Predsjedništvu BiH, a njegov HNS je dobivao proračunskii novac. Postupak nije bio pokrenut zbog opstrukcija.

Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH je pokrenula postupak utvrđivanja sukoba interesa kod aktuelnog dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića (HDZ BIH).

Ovu informaciju za Fokus potvrdila je Mira Pekić, predsjedavajuća navedene komisije koja se sastoji od po tri zastupnika i delegata iz Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH, te direktora i dva zamjenika Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbu protiv korupcije BiH.

Kada je riječ o predmetu protiv Čovića on stoji u ladici ove komisije još od 2018. godine. Naime, Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH još u veljači 2018. godine trebala se izjasniti o prijavi protiv tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ali do izjašnjavanja nikada nije došlo zbog nedostatka kvoruma, ali i političkih opstrukcija budući da su u toj komisiji i kadrovi HDZ-a.

Prijava protiv Čovića podnesena je zbog sukoba interesa jer je Hrvatski narodni sabor (HNS), na čijem čelu je Čović, primao proračunski novac.

Sporan novac je isplaćen iz proračunskih rezervi županija, namijenjenih za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, zemljotresa ili požara.

S druge strane, Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim dužnosnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one financiraju iz proračuna u iznosima većim od 10.000 KM godišnje.

"Donijeli smo odluke da se pokrene postupak u slučaju Čovića, zatim Nenada Nešića, Mufida Memije i Siniše Gatarića. Sada komisija radi svoj posao i bit će pozvane osobe protiv kojih se vodi postupak da se izjasne. Komisija će dalje prikupljati činjenice. Postupak se inače pokreće i na osnovu prijave i na osnovu financijskog izvješća dužnosnika i po službenoj dužnosti", kazala je Pekić.

On je dodala da će na idućoj sjednici, ako se završe postupci donijeti odgovarajuće odluke. Kazala je da su to uglavnom novčane sankcije po postojećem Zakonu o sukobu interesa ili su u ovisnosti od slučaja pozivi na ostavke.

Kada je riječ o Nešiću, Transparency International uputio je prijavu protiv njega zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog poduzeća. U konkretnim slučajevima, Nenad Nešić istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora Javnog poduzeća ’Putevi Republike Srpske’ d.o.o. Banjaluka i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.