STIGLA SUDSKA PRESUDA Hoće li osam vatrogasaca u Mostaru ostati bez posla?

Vatrogasci presuda mostar

Portal Hercegovina.info doznaje kako je na osnovu tužbe Anera Marića iz Mostara srušen javni natječaj koji je Grad Mostar raspisao u javnom oglasu objavljenom u dnevnim listovima,,Oslobođenje" i,,Večernji list", te na službenoj stranici Grada Mostara, dana 29.05.2020. godine za popunu upražnjenih radnih mjesta namještenika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, za nekoliko  pozicija, od kojih je osporeno primanje osam izvršitelja na mjesto "vatrogasac

Osporeno osam pozicija na mjestu 'vatrogasac'

Kako doznajemo, status osam vatrogasaca koji su tada primljeni na neodređeno, danas je zbog ove presude  pod upitnikom. 

Zapovjednik Vatrogasne postrojbe Mostar, Petar Jurić potvrdio je za portal Hercegovina.info kako je reakcija na presudu sada u nadležnosti Grada Mostara.

"Oni rade već tri godine i nemaju oni nikakve veze s tom presudom niti je ona vezana za njih. U ovom trenutku ne znam što će grad uraditi a ono što su nama rekli je da će dati sve od sebe da se ta presuda u konačnici ne odrazi na njihovo zaposlenje. To je sada stvar pravne službe Grada Mostara".

U obrazloženju predsjednice Sudskog vijeća, Silvane Šuman stoji kako je Grad Mostar prilikom primanja kandidata prekršio izborni proces. 

1. "Poništava se Javni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta namještenika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara broj: 02-30-6231/20 od 27.05.2020.godine u dijelu koji se odnosi na poziciju 1. Vatrogasac;

2. Poništava se Odluka o izboru kandidata po provedenom Javnom oglasu broj:
02-30-6231/20 od 27.05.2020.godine u dijelu koji se odnosi na poziciju 1. Vatrogasac;

3. Poništava se Obavještenje Grada Mostara :02-36-6231/20-7 od 06.07.2020.godine u dijelu koji se odnosi na poziciju 1. Vatrogasac;

4. Dužan je tuženi naknaditi tužitelju troškove postupka u iznosu od 982,80 KM u roku od 15 dana od donošenja ove presude.

Vatrogasci presuda mostar


Protiv prednjeg presude žalbu je izjavio tuženik zbog povrede odredbi parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava, sa prijedlogom da se žalba uvaži, preinači pobijana presuda i u cijelosti odbije tužbeni zahtjev tužitelja, odnosno da se ukine presuda i predmet vrati na ponovno suđenje.

Zalihić: 'Primili stranačke miljenike'

Presudu je objavio i komentirao Arman Zalihić, predsjednik mostarskog SDP-a.

"Koliko su bahati i nepismeni vlastodršci najbolje govori podatak da su sami propisali provjeru znanja i psihofizičko testiranje, a onda to uopće nisu proveli, već primili stranačke miljenike. Nezakonitosti su uradili i prije mjesec dana na novom natječaju kad su ponovno primili rodbinu i stranačke pulene" napisao je Zalihić na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama se obratio i sam Marić koji je sudskim putem dokazao kako je Grad Mostar primio ljude u radni odnos, a da nije ispoštovao vlastite pravilnike.

Napisao je kratko i objavio tekst presude: "Evo tko nije vjerovao, nakon 3 godine borbe mene i roditelja po sudovima".

Vatrogasci presuda mostar

Kasnije je dodao i da je 3 godine  bio primoran raditi u šumi, unatoč tome što je profesor sporta, zbog ovih koji su izgubili presudu, a tvrdi i da su ga na intervjuu pitali "Šta ima, je li ugrijalo"?

Sindikat: 'Momci rade tri godine i naši su članovi, neće biti otkaza'

Predsjednik sindikata vatrogasaca Grada Mostara Marinko Petrić za Hercegovina.info kaže kako su vatrogasci u pitanju članovi sindikata, kako ljudi rade preko tri godine i imaju podršku sindikata i rješenje o stalnom radnom odnosu koje je potpisao bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić.

"Oni neće sigurno ostati bez posla, sindikati stoje iza njih i sve ćemo poduzeti da ne ostanu bez posla. Imaju rješenja na neodređeno radno vrijeme, vidjet ćemo na koji način će gradonačelnik riješiti taj problem. Hoće li primiti momka koji je dobio presudu ili nešto drugo, to ne znam, ali presuda ne obvezuje Grad Mostar da ovim momcima daje otkaz", kazao je Petrić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.