Suđenje za zločine Armije BiH u Trusini: Postrojili su žene i djecu, a onda i vojnike HVO-a

Svjedočeći pred Sudom BiH, Mara Drljo je ispričala kako je 16. travnja 1993. godine počeo napad na Trusinu, te da su vojnici koji su tada došli u selo postrojili žene i djecu, a Milku Drljo poslali da ode na brdo Križ po pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nakon čega su i njih postrojili.

"Nas žene su odveli iza jedne kuće, valjda onda kada su htjeli da strijeljaju muškarce", kazala je Drljo, koja je sa svjedočenjem počela 16. prosinca ove godine, kada je kazala da je među ubijenim muškarcima bio i njezin suprug Franjo.

Za ubojstva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. travnja 1993. godine, Tužiteljstvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina zvanog Struja, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade "Neretvica" ABiH, sudjelovali u napadu na Trusinu i ubojstvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik zapovjednika odreda "Zulfikar". Optuženi Ališpago, bivši zapovjednik istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su sudjelovali u strijeljanju.

Svjedokinja Drljo je dodala kako nije mogla vidjeti tko je strijeljao muškarce iz sela, ali da je među vojnicima koji su taj dan došli u selo Trusina prepoznala sina Zaima Hakalovića, premda mu nije znala ime. "Prepoznala sam ga jer je sličio na oca", pojasnila je Drljo.

Nakon što su muškarci strijeljani, kako je rekla svjedokinja, žene i djeca su krenuli prema brdu Križ i nosili su oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni su dali neku pušku. Ne znam koliko nas je bilo, ali svatko je nosio ponešto od oružja", kazala je Drljo.

Na upit Obrane optuženog Ališpage je li točno da je, u jednoj od ranijih izjava koju je dala Državnom tužiteljstvu, rekla da je među vojnicima koji su došli u selo bila i jedna žena, svjedokinja je kazala da jest, ali da ništa o njoj ne zna.

"Samo znam da su ljudi mrtvi i da ih više nema. Ne znam šta ćete me više pitati", rekla je svjedokinja.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. prosinca 2011. godine.

BIRN Justice report