SUĐENJE ZA RESPIRATORE Fadilova tajnica neke stvari već "zaboravila"

SUĐENJE ZA RESPIRATORE Fadilova tajnica neke stvari već "zaboravila"
Fena

U Sudu BiH danas je okončano suđenje u predmetu „Respiratori“, u kojem su za korupcijsku aferu tešku 10,5 milijuna optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Jelka Milićević, federalna ministrica financija, Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ-a i Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline", objavio je Avaz.

Danas su tužitelji nastavili s ispitivanjem svjedokinje Bahre Džake, tajnice u Uredu optuženog Novalića, koja je znala za sve ponude koje su stizale na Vladu, a među njima i one „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića.

Ona je na upit tužitelja Mirze Hukeljića, odgovorila da nije greškom otišla koverta direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, "nego papir na kojem je rukom napisano "Kanada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je da je u Ured Vlade FBiH stiglo više ponuda, najmanje tri i da je zadnja ponuda bila od Fikreta Hodžića i "Srebrene maline". No, kako je rekla, ova joj se ponuda "Srebrene maline" nije činila ozbiljnom zbog čega je nije ni poslala Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Tek krajem svibnja možemo isporučiti prve količine. Ima na stanju 400 komada, cijena 90.000 KM + PDV. To je jedino što danas ima. Ovo je najbolje iz klase. Može u Sarajevu biti za sedam dana - glasi jedna od Hodžićevih poruka upućena Džaki.

Potvrdila je, također, da je u kasnijoj korespodenciji s Hodžićem, on poslao mail u kojem navodi da Vlada mora poslati pismo namjere Kinezima, a čak je poslao i urnek pisma namjere Vlada Srbije, oko kupovine respiratora, koji su oni uputili Kini.

Džaka je ispričala da je Vlada napisala pismo i prevela na engleski, ali da je greškom, napisala 200 respirtora, a ne sto. Ona je rekla da,  kada su došli respiratori, ispostavilo se da oni nisu tražili respiratore ACM812 nego druge, HCVE003.

Dodala je da je prvo pismo namjere koje je potpisano 2. travnja,  ponuda bila za respiratore HC-VE003, ali da je 15. travnja potpisano drugo pismo  koje se odnosilo na respiratore ACM812A. 

Potvrdila je da oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić i da joj je zatim, nakon što su došli u BiH, poslalo poruku. "Molim te provjeri ovo još jednom. Ja sam iz medija saznao za AM812A. Taj preko nas nije prešao", napisao je Novalić sekretarici, a ona mu je prethodno napisala “koliko se sjećam nema ovih sto smo tražili"

Također, na neka pitanja nije imala odgovore, jer je rekla da se ne sjeća baš svega.