SUĐENJE U ŠIROKOM BRIJEGU Jasak se branio mrtvim mačkama, pticama, a opet ponovio kako je kupio kalašnjikov

ubojstvo Gorica Velimir Bušić Mate Grizelj Jozo Jasak Draženko Jasak

Na Županijskom sudu u Širokom Brijegu danas se nastavilo suđenje ubojici Jozi Jasaku koji je prošlog ljeta u gorici kalašnjikovom ubio dvoje, a teže i lakše ranio još dvoje ljudi. Prva dva dana saslušavan je vještak, ali i članovi obitelji ubijenih, te oni koji su preživjeli krvoproliće i drugi svjedoci.

Vještak je ovom prilikom ostao kod svoga nalaza da je Jasak u vrijeme ubojstva bio ubrojiv, svjestan što čini, te da nema opravdanja za ono što je počinio, bez obzira na njegove osobne tvrdnje da je zadnjih deset godina bio maltretiran od sumještana.

Jasak se branio da je stol u Zmaju slučajno gurnuo, da je prvi napadnut, da su ga ostali udarali, no nije osporio samo djelo. Kazao je da je on iza prvotnog incidenta u Zmaju otišao do svoje kuće, ali ne bi pucao da nije vidio Matu Grizelja, da ostale nije htio upucati. Svjedoci su pak tvrdili drugačije. Da je Jasak došao u Zmaj, bacao stolove, da je prvo izašao sin vlasnika kafića koji ga je smirivao, da je nastavio s vrijeđanjem prisutnih, psovao im majku, nakon čega mu je tek prišao ubijeni Mate Grizelj, koji ga je želi zaustaviti da ne pravi nered.

Većina svjedoka potvrdila je navode iz optužnice čije dijelove smo jučer objavili. Svjedočio je i brat ubijenog Mate Marin Grizelj koji je kazao da je Jasak pucao po Zmaju iz čiste ljubomore jer u njegovom kafiću nije bilo gostiju. Kazao je da je i ranije bio poznat po nasilju i da je bacao bombu zbog novca koji je izgubio, da je ranjavao ljude.

Opovrgnuo je Jasakove navode da su ga sumještani maltretirali, štoviše naveo je da su od istih dobivali poslove i dnevnice. Opovrgnuo je i sulude navode o mrtvim mačkama, pticama i ostalom, koje je ubojica zamišljao da mu netko ostavlja oko kuće. „Ako je već nabavio oružje da sebe zaštiti onda ne bi išao u kafić i izazivao i pucao po ljudima“, kazao je. Kada su u pitanju Jasakovi svjedoci jedan se izuzeo zbog zdravstvenih problema, dok je drugi kazao da su se rodbina i selo prema Jasaku ponašali korektno.

Svjedočila su i dvojica policajaca, koja su tvrdila da bi bilo u zapisniku da je Jasak prijavljivao maltretiranja od strane sumještana. Najzanimljiviji dio današnjeg dana bilo je kada je ubojica opisivao do zadnjeg detalja kako je i od koga kupio oružje.

Nakon što je pročitan iskaz Ante Grizelja koji tvrdi da nije prodao pušku Jasaku ubojica se na suđenju smijao, te do u najsitniji detalj objasnio kako je kupio pušku od Ante Grizelja, koliko ju je platio i sve ostalo. Članovi obitelji poginulih su negodovali što su tek mjesec i pol dana nakon ubojstva u Gorici uzimane izjave od osobe koja je prodala Jasaku pušku i da nisu postupali po tom pitanju.

Sutra slijede završne riječi.