SUĐENJE U AFERI RESPIRATORI Glavni tužitelj: "Dakle, 'emergency room' je za vas odjel intenzivne njege"?

afera respiratori, Srebrna malina, Tužiteljstvo BiH, afera respiratori, afera respiratori, Tužiteljstvo BiH, afera respiratori, Tužiteljstvo BiH, afera respiratori, Srebrna malina, respiratori, afera respiratori, suđenje, afera respiratori, vijesti, afera respiratori, suđenje, bavrka, suđenje, afera respiratori, malina respiratori, suđenje, respiratori, afera respiratori, Jelka Miličević , Fadil Novalić, sud bih, fahrudin solak, fikret hodžić, afera respiratori, kristijan marić, poduzetništvo , Mostar, Jelka Miličević , afera respiratori, kristijan marić, fikret hodžić, afera respiratori, Vlada FBiH, koronavirus, kriminal, afera respiratori, koronavirus, Vlada FBiH
Ilustracija

Unakrsnim ispitivanjem Zijada Džemića, direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

"Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica financija FBiH Jelka Milićević i vlasnik poduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić", piše Avaz. 

Državni tužitelj Džermin Pašić i danas je Džemiću postavljao pitanja vezano za mišljenjima koje je Institut za mjeriteljstvo dao o nabavljenim kineskim respiratorima ACM 812 A.

Prvo mišljenje Institut je dao po zahtjevu Parlamenta Federacije BiH, odnosno Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora, a drugo mišljenje su dali na osnovu rješenja koje je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) dostavljeno od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Neuki klijent kojem se pokušalo pomoći

Džemić nije mogao precizirati je li naknadno pismeno ili usmeno razgovarao s ljudima iz FUCZ-a od kojih je tražio da mu dostave specifikaciju proizvođača iz Kine za respirator ACM 812 A.

U mišljenju Instituta navedeno je da se spomenuti respirator može koristiti stacioniran u prostoriji za intenzivnu njegu i operacijskim salama kao da može postati portabilan uređaj.

Na pitanje tužitelja Pašića, na onovu čega su zaključili da je respirator isključivo za intenzivnu njegu, Džemić je citirao na engleskom dio iz specifikacije gdje se spominje pojam “emergency room“ (u prijevodu hitna pomoć, op. a.) na što je Pašić kazao:

"Znači "emergency room" je za vas intenzivna njega?"

Nakon što je uslijedilo pitanje tužitelja zašto se u tom pravcu Institut uopće izjašnjavao i je li to FUCZ zatražio, te da je očigledno da se „u aktu polemizira ono što nije ni traženo“, reagirala je odvjetnica Vasvija Vidović, koja zastupa Novalića, tvrdeći da tužitelj zbunjuje svjedoka.

Džemić je kazao da je FUCZ za njih bio neuki klijent kojem se pokušalo pomoći.

Džemić je također ponovio da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH trebala proizvod uvrstiti u registar, nakon čega se tek sredstvo stavlja u upotrebu. Tek potom Institut je mogao izvršiti verifikaciju medicinskog sredstva.

Obrana je uložila u materijalne dokaze odgovor Agencije koja je navela da se prilikom interventnog uvoza, mogu prometovati i medicinska sredstva koja nisu u registru. Tužitelj je uložio prigovor tvrdeći da Agencija govori o prometovanju, a ne i upotrebi što je nešto sasvim drugo.

Institut prekoračio svoja ovlaštenja

Pitanja tužitelja nastavljena su vezano za Izjavu o usklađenosti EC, koju su u Institutu tražili od proizvođača, ali je nisu dobili. U sudnici je prikazan dokument kineskog proizvođača kojem je njemačka tvrtka izdala certifikat usklađenosti EEC i da može plasirati svoje proizvode na europskom tržištu. Također je prezentiran i dokument koji je pribavila obrana a na kojem je navedeno da tu spadaju i respitraori ACM 812 A.

Braniteljica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović, navela je da je netočna tvrdnja Tužiteljstva da ne postoji EC certifikat za taj respirator, a što ovaj dokument upravo pokazuje. Tužitelj Pašić je naknadno kazao da Tužiteljstvo i dalje tvrdi da je riječ o kvaliteti prozvodnje među kojima su i respiratori, a ne o certifikatu za konkretan prozvod.

Tužitelj Pašić je na kraju svjedočenja Džemića konstatirao da Tužiteljstvo smatra da je Institut prekoračio svoja ovlaštenja u korist obrane.

U jednom momentu kada je predsjedavajuća vijeća sutkinja Džemila Begović sa svjedokom Džemićem sebi pojašnjavala sve vezano za Izjavu o usklađenosti, neprimjereno je reagirao Fikret Hodžić tvrdeći kako je u ovom predmetu već donesena presuda. Dobio je odgovor da zna proceduru ukoliko ima pritužbi na postupak.

Na ročištu je izbila polemika između tužitelja Džermina Pašića i odvjetnice Vasvije Vidović koja je prigovorila da tužitelj vrši pritiske na svjedoke i doktore, te da direktor Agencije za lijekove pod pritiskom ne smije odobriti registraciju respiratora.

Na konstataciju Vidović oko nezakonitig upada u Banjoj Luci, tužitelj Pašić je reagirao i kazao da ga je Vidović lažno prijavila, na što je Vidović rekla da sada i njoj prijeti.

Pašić je kazao da je riječ o drugoj istrazi vezano za nesavjesno liječenje.

Braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića, odvjetnica Vasvija Vidović je nakon pretresa izrazila nezadovoljstvo zbog, kako je navela, neprimjerenog ponašanja zastupnika optužbe, odnosno Tužiteljstva u odnosu na obranu i svjedoka u predmetu Novalić i drugi.

"Tužiteljstvo nam je (obrani) izravno uputilo prijetnju u povodu radnje koju sam provela u kaznenom postupku", kazala je Vidović te pojasnila kako se ta radnja odnosi na prijavljivanje nenadležnog postupanja – upada u Klinički centar.

Autentična dokumentacija proizvođača iz Kine

Dodala je kako tako što nikada nije doživjela, uz opasku kako se “prelaze granice normalnog ponašnja te da to nije nešto što priliči državnom tužiteljstvu".

"Zabrinjavajuće je da je bilo tko, tko je sudjelovao u ovom postupku na neki način šikaniran i maltretiran i gotovo da nema svjedoka koji nije ispitivan od Tužiteljstva na jedan grub način", navela je odvjetnica Vidović, izražavajući zabrinutost u tom pogledu, ali i spremnost da se bori za uvažavanje odvjetništva.

Vidović jekazala da je obrana ponudila dokaz u vezi s parametrima respiratora ACM 812A. Radi se o, kako je kazala, autentičnoj dokumentaciji proizvođača iz Kine, koji je u međuvremenu proslijeđen Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dodala je da je identičan tip respiratora u Srbiji registriran prije izbijanja pandemije 2019. godine, uz napomenu da je na Sudskom vijeću da da' konačnu ocjenu.

Suđenje se nastavlja 13. travnja.