Sud zabranio Sakibu Plehu obavljanje funkcije direktora Biblioteke za slijepe osobe

Biblioteka za slijepe osobe,Sakib Pleh,Općinski sud Sarajevo
Facebook

Općinski sud u Sarajevu usvojio je prijedlog Županijskog tužiteljstva te je direktoru Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe Sakibu Plehu, protiv kojeg se zbog krivotvorenja diplome vodi sudski proces, odredio sudske mjere zabrane, saznaje Fokus.ba.

Prema informacijama iz službenog sudskog akta, Plehu se određuju mjere zabrane poduzimanja poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti direktora Biblioteke. On se, dalje stoji u aktu, upozorava da mu se može odrediti pritvor u slučaju da prekrši na bilo koji način ovu sudsku mjeru.

Podsjetimo, upravo je Fokus.ba nedavno u istraživačkom tekstu ukazao na to da Pleh, iako sudski odgovara za krivotvorenje diplome još uvijek upravlja Bibliotekom a time i financijama. Nadalje, Tužiteljstvo ŽS je formiralo novi predmet u vezi s nizom makinacija i nezakonitosti počinjenih u ovoj instituciji.

Kako je Sakib Pleh za lično bogaćenje iskoristio neriješen status institucije od državnog značaja

Treba naglasiti da, kada je riječ o dokumentiranju potencijalnih kaznenih djela u ovom slučaju ostvarena izvrsna suradnja između Ureda za borbu protiv korupcije koji je podnio izvješče o počinjenom kaznenom djelu i Tužiteljstva ŽS.

Kako je potvrđeno, 25. svibnja održano je ročište povodom ovog prijedloga Tužiteljstva. Plehov odvjetnik Emir Hasić ovaj prijedlog je ocijenio neosnovanim i neutemeljenim te je zatražio da se odbaci. On je naglasio da je neuobičajeno da se iznosi neposredno prije iznošenja završnih riječi u ovom sudskom procesu.

Međutim, Sud je ipak Plehu izrekao navedenu mjeru koju je tražilo Tužiteljstvo jer je utvrdio da je ona neophodna iz razloga što je on zaključio ugovor o radu s Bibliotekom, upravo osporenom diplomom iz Titograda (Podgorica) te da još obnaša funkciju direktora, te smatra da radi daljeg neometanog tijeka postupka treba onemogućiti da Pleh nastavi s vršenjem funkcije dok se proces pravomoćno ne okonča. Navode Plehovog branitelja sud je ocijenio neosnovanim.

Inače, Ministarstvo kulture i sporta Biblioteci je nedavno, kako bi se omogućilo njeno funkcioniranje, doznačeno oko 106.000 KM. Tim novcem, pak, zbog ove sudske odluke neće moći upravljati Pleh, čija mjesečna plaća iznosi oko 2.300 KM, a nju je neometano nastavljao dobivati do danas.